Ady, Kosztolányi és Csokonai az idei érettségin

Infostart
2007. május 7. 16:05
Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Csokonai Vitéz Mihály és Krúdy Gyula volt az idei magyar írásbeli érettségi fő témája. Több mint 96 ezer középiskolás vizsgázott közép- és emelt szinten. Az InfoRádió által megkérdezett pedagógus szerint a feladatok nem voltak nehezebbek, mint tavaly.

Heltai András egyik írását kellett több szempontból elemeznie 92 ezer középszinten érettségiző diáknak a magyar írásbeli érettségi vizsgán.

A szövegértés során a címet, az alcímeket kellett vizsgálni, de a kreativitást lemérendő, reklámot és ajánlót is kellett írniuk a szöveghez - tájékoztatta az InfoRádiót a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgató-helyettese.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet elmondta: a középszintű vizsga másik része, a szövegalkotási feladat is illeszkedett a tananyaghoz. A diákok három feladat közül választhattak. Az első: Végleg kiszorítják-e az elektronikus adathordozók a könyveket?

A diákok választhattak műelemzést is, idén Sánta Ferenc: Kicsik és nagyok című novellája volt a feladat, vagy végezhettek egy összehasonlító műelemzést is. Ennek során Csokonai egy nem tanított versét, az Eleven Rózsához című költeményét hasonlíthatták össze Ady Endre: Meg akarlak tartani című versével.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet hozzátette: emelt szinten Kosztolányi Dezső: Marcus Aureliushoz című verséhez kapcsolódó nyelvi feladatsort kellett megoldaniuk az érettségizőknek, majd három fogalmazást kellett megírniuk.

Krúdy Gyula egyik elbeszélésében a humor és az elégikus hangvétel kapcsolatát kellett elemezni, véleményt kellett írniuk a történetírás és a szépirodalom különbségeiről, harmadikként pedig a lakóhelyük utcaképét és az ott megjelenő feliratokat vizsgálhatták a diákok, mintha azt egy magyar nyelvvel foglalkozó közérdekű internetes honlap olvasói rovatába írták volna.

A pedagógus szerint a feladatok nem voltak nehezebbek, mint tavaly. Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet az InfoRádió kérdésére azt mondta: a gyerekeknek nem okoz gondot az átállás az újfajta érettségire.

A diákok 125 ezer vizsgára jelentkeztek idén, ebből - a tavalyi 46 ezer után - csak 28 ezer az emelt szintű vizsgák száma.

A pedagógus szerint ennek az az oka, hogy a diákok rájöttek, nem feltétlenül kell emelt szintű érettségi, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba, valamint szerepet játszhat az is, hogy a diákok jóval nehezebbnek találják a feladatokat, mint a középszintű vizsgán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást