A Gyurcsány-cégek trükkjei

Infostart
2007. május 7. 06:34
A Magyar Nemzet szerint a kormányfő üzletemberi tevékenységét nem csak a Fittelina és a Nomentana-ügyben jellemzik apróbb jogi szabálytalanságok. Az Acces V nevű kft.-je esetében is kísértetiesen hasonló trükkös megoldásokra lett figyelmes a napilap.

Az igazságügyi tárca szerint a hitelezők védelmét nem a magasabb jegyzett tőke, hanem a cégadatok teljes nyilvánossága szolgálná, olvasható a Népszabadságban. A tervek szerint a cégnyilvántartás jövőre az interneten is elérhető lesz. Gadó Gábor igazságügyi szakállamtitkár a lapnak azt mondta, reméli, hogy a törvénymódosítás a héten ismét napirendre kerül, és azt a parlament tavaszi ülésszakában el is fogadják. Az egyik legvitatottabb pont az, hogy célszerű-e a kft.-k alapításához szükséges jegyzett tőkét 3 millióról 500.000 forintra csökkenteni. Gadó Gábor szerint nem a törzstőke változtatásával kell védeni a hitelezőket, hanem a vállalkozások működésének átláthatóságát kell biztosítani. Az igazságügyi tárca tervei szerint 2008-ra létrejöhet egy olyan internetes adatbázis, ami védi a hitelezőket. A nyilvántartásban bárki megnézheti, hogy az adott céget megbírságolták-e tartozásai miatt, illetve kizárták-e közbeszerzési eljárásból.

A Magyar Nemzet Gyurcsány Ferenc vállalkozásainak szabálytalanságairól ír. A lap szerint a miniszterelnök üzletemberi tevékenységét nem csak a Fittelina és a Nomentana-ügyben jellemzik apróbb jogi szabálytalanságok. Az Acces V nevű kft.-je esetében is kísértetiesen hasonló trükkös megoldásokra lett figyelmes a napilap. A cég a közhiteles cégdokumentumokat vizsgálja. A Magyar Nemzet szerint a kormányfő újabb cégügye tovább hitelteleníti Gyurcsány Ferenc igazságos közteherviselésről és a kiskapuk bezárásáról szóló retorikáját.

Hétfőn kezdődik meg az érettségi nagyüzem a középiskolákban, írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a vizsgák lebonyolítása az államnak idén várhatóan kevesebbe kerül, mint tavaly, ám az iskoláknak így is gazdálkodási gondjaik lehetnek. A kétszintű rendszer miatt is megnövekedett kiadásokat ugyan az oktatási tárca állja, ám ezt az iskoláknak a gyakorlatban sokszor meg kell előlegezniük, mert a minisztérium sokszor csak hónapokkal később utal. Emiatt viszont a nyáron esedékes felújítások kerülhetnek veszélybe, mondta egy a lapnak nyilatkozó iskolaigazgató.

A Világgazdaság szerint elbukhat az ingatlanadó. Mivel még mindig nem született politikai döntés az új adónemről, egyre nagyobb az esélye annak, hogy ebben a ciklusban már nem vezetik be az új terhet. Bár a Pénzügyminisztérium nem állt le a modellszámításokkal, nincs megnyugtató javaslat. A Világgazdaság által megkérdezett szocialista politikusok ma arra fogadnának, hogy bár a konvergenciaprogram előirányozza az adónem 2008-as bevezetését, ez nem történik meg.

A Portfólió.hu szerint a héten újra mélyvízben lesz a forint. Az internetes portál írásából kiderül, a héten több fontos hír is érkezik a hazai makrogazdaságról, amelyek komolyabban megmozgathatják a forint árfolyamát. Rögtön hétfőn délután a Nemzetközi Valutaalap szakelemzői sajtótájékoztatót tartanak szokásos éves magyarországi látogatásuk tapasztalatairól. Öt órakor pedig az államháztartás legfrissebb adatait hozzák nyilvánosságra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást