Zavar, kétségbeesés és bizonytalanság a szülészeteken

Infostart
2007. május 2. 17:15
Zavar, kétségbeesés, bizonytalanság- mondták az InfoRádiónak név nélkül nyilatkozó főorvosok a szülésekkel kapcsolatos általános állapotot ecsetelve. Belefulladnak az adminisztrációba, szabályozatlannak tartják a külsős orvosok felelősségét, miközben a területi ellátási kötelezettség miatt az egyetemi klinikák alig tudják ellátni a szövődményes betegeket, akik után állami finanszírozás sem jár.

Rengeteg bizonytalanságot okoz a kiemelt kórházaknak, hogy a kismamák július közepéig még saját, az egészségügyi reform előtt kiválasztott orvosukkal szülhetnek - mondta az InfoRádiónak egy név nélkül nyilatkozó szülészeti klinikaigazgató.

A professzor hozzátette: a jelen körülmények mellett tisztázatlan, hogy a kismamát kísérő, úgynevezett külsős orvos által vezetett szülés esetén ki a felelős egy esetleges műhibáért: az, aki beengedte az orvost, vagy aki levezette a szülést.

Eltérő szakmai hozzáértés

Egy vezető, ám megszűnő kórház főorvosa szerint a félelem oka ilyenkor - a személyes indokokat leszámítva - a magyarországi szülészorvosok eltérő szakmai hozzáértése.

A magánrendelésüket továbbra is fenntartó, de kórházhoz már nem tartozó orvosok önkéntes segítői szerződéseket köthetnek a megmaradó intézményekkel, ám ehhez az orvosoknak szükségük van szakmai felelősségbiztosításra valamelyik magánbiztosítónál - tudta meg az InfoRádió.

A legtöbb orvosnak ilyen eddig csak járóbeteg-ellátásra volt, most ezt kell kiegészíteni a fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó kockázattal, tehát nagyobb havi díj terheli a kórházi munkájukat amúgy is elvesztő orvosokat.

Számítógépes tanfolyamra küldik az orvosokat


Az önkéntes segítő által levezetett szülés a kórház betegforgalmát növeli, a külsős orvos - a tájékoztatás szerint - ingyen dolgozik, emellett jó néhány esetben - például az Uzsoki Kórházban - számítógépes tanfolyamra küldik, hiszen a rendszerben saját magának kell az elvégzett tevékenységét adminisztrálnia.

Másutt dupla, vagy akár tripla papírmunkát is végeznek, nehogy elvesszenek iratok, ha lefagy a gép.

A szakmai hierarchia középső szintjén elhelyezkedő főorvosok a személyes szüléslevezetések helyett az úgynevezett műszakozást tartják a jövő útjának, amikor kórházat választ a beteg, és ott nem kötődik konkrét orvoshoz. Így a hálapénz is megszűnik, hiszen esetleges, hogy ki van ügyeletben, amikor beindul a szülés.

A speciális ellátásokhoz, például krónikus betegek szüléséhez külön csoportok állnának össze. Egyelőre azonban az ilyen átalakításról még nincs szó, helyette zavar van, kétségbeesés és bizonytalanság.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást