Megdőlt a hidegrekord, tavaszi forgószelek borzolják az idegeket

Infostart
2007. május 2. 12:18
Sarkvidéki eredetű levegő van az ország felett, számos helyen mértek fagypont alatti hőmérsékletet, megdőlt a napi hidegrekord is. A hétfői és keddi portölcsérek, forgószelek nem lennének rendkívüliek - ha nyár végén, nem pedig tavasszal alakulnának ki.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban elmondta: a megszűnő légmozgás, a szélcsendes idő miatt a hajnali órákban több helyen is fagypont alatti hőmérsékletet mértek.

Az Északi-középhegység zárt völgyeiben, valamint a Nyírségben már kétméteres magasságban is fagyott, a talajon természetesen még hidegebb volt. De az Alföldön és a Dunántúlon, Pápa térségében is mértek fagypont alatti hőmérsékletet - tette hozzá.

Török László szerint a most virágzó növények elfagyhattak, és károsodhatnak a fiatal hajtások is, de a következő napokban megváltozik az idő, és már nem kell fagytól tartani.

Rekord

Németh Lajos meteorológus felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnap délutántól az északkelet felől beszivárgó hideg nem példátlan jelenség a Kárpát-medencében, a lehűlés mértéke azonban rendkívüli.

Május másodikára virradóra eddig 1935-ben Szombathelyen mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, -3,5 fokot.

Most viszonyt Szécsény térségében egy-két fokkal is hidegebb volt - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: az északkeleti országrészen csütörtökre virradóra is lehetnek újabb fagyok.

A szélviharokról Németh Lajos azt mondta: ezek főleg az ország északi és keleti részét érintették.

A tornádótól ezek ugyan messze voltak, ugyanakkor a portölcsérek, forgószelek valóban rendkívül szokatlanok április végén, május elején; július-augusztus fordulóján szoktak kialakulni - fűzte hozzá a meteorológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Lajos a hidegrõl és a szélrõl (Kocsonya Zoltán interjúja)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Török László a hidegrõl (Tar Zsuzsanna interjúja)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást