Freedom House: szabad a magyar sajtó, de átpolitizált

Infostart
2007. május 2. 18:13
Magyarországon szabadon működik a sajtóorgánumok többsége, de egyértelműen tükröződik a politikai élet megosztottsága - állapította meg a washingtoni Freedom House legutóbbi tanulmánya. A demokratikus jogokért küzdő amerikai civil szervezet évente teszi közzé jelentéseit a sajtószabadságról.

Magyarország 21 pontot ért el egy 100-as skálán, így az ország a "szabad" kategóriába került. Ebbe a kategóriába 30 pontig jutottak be az országok - mondta az InfoRádiónak a Freedom House európai irodájának pénzügyi és programfelelőse.

Villányi Viktória hozzátette: Magyarországon szabad a sajtó, bár átpolitizált, de vannak bizonyos területek, amelyek még javulásra szorulnak.

Az egyik, hogy a rágalmazás Magyarországon még mindig büntetőjogi kategória - ez a civil szervezet szerint súlyosan korlátozhatja a sajtószabadságot, ahogyan az is, hogy az újságírók államtitok-sértési perbe is foghatók - közölte a civil szervezet munkatársa.

A Freedom House szerint probléma a közszolgálati médiumok pénzügyi függősége és működésük jogi szabályozatlansága.

Felvetették, hogy még mindig nem készült el a régen várt új médiatörvény, az 1996-os, amely intézményesítette a politikai befolyást, és nem biztosítja a közszolgálati médiumok pénzügyi függetlenségét, már meglehetősen elavult.

Villányi Viktória elmondta: sajtószabadság tekintetében a 2003-ban az unióhoz csatlakozott országok között nincs nagy különbség, mert ezek az országok mind "szabad" besorolást kaptak.

Románia és Bulgária, az EU-hoz idén csatlakozott országok a "részben szabad" kategóriába kerültek: előbbi 42 ponttal, utóbbi 34 ponttal.

A Freedom House európai irodájának pénzügyi és programfelelőse elmondta: déli szomszédaink leszakadóban vannak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást