Megnyílt a dunaszigeti ökopark

InfoRádió / MTI
2007. április 29. 12:41
Megnyitotta kapuit vasárnap a dunaszigeti ökopark. A Mosonmagyaróvár közeli település tájközpontja a Szigetköz természeti értékeit kínálja az odalátogatóknak.

A 27 ezer négyzetméteres szabadtéri létesítményt működtető Pisztráng Kör Egyesület vezetője elmondta: pályázati pénzekből, adományokból és saját bevételekből gyarapítják az ökoparkot.

Áll már a 300 négyzetméteres nyitott oldalú csűr, amely esőben nyújt védelmet a tájközpont vendégeinek - tette hozzá Fűzfa Zoltán.

A Kárpát-medencében honos gyümölcsfákat és cserjéket ültettek, s bekerítették a területet. Az ökopark gyalogösvényeit úgy alakítják, hogy a Duna fő- és mellékágai által teremtett különleges szigetközi vízivilágra emlékeztessenek.

Az egyesület fő feladatának tekinti a fiatalok környezeti nevelését, erdei iskolát szerveznek, továbbá kenutúrákat a dunai mellékágakban, gyalogtúrákat a térségben.

A kézműves-foglalkozásokon a Szigetközre jellemző népi mesterségeket, köztük a kosárfonást, az aranymosást, a gyertyaöntést ismerhetik meg a gyerekek.

Fűzfa Zoltán elmondta, hogy a Szigetközt bemutató interaktív kiállítást is szeretnének létrehozni a tájközpontban. Ezzel a koncepcióval a Leader-pályázaton próbálnak forráshoz jutni.