A Fidesz szerint Magyarország éllovasból sereghajtóvá vált

InfoRádió / MTI
2007. április 29. 12:02
Magyarország éllovasból sereghajtóvá vált az unióban az elmúlt években a kormány alkalmatlansága, koncepciótlan intézkedései és hazugságai miatt - közölte Balla Mihály (Fidesz), az Országgyűlés Külügyi és Határon túli Magyarok Bizottságának tagja az ország európai uniós csatlakozásának harmadik évfordulója alkalmából vasárnap Budapesten.

A fideszes képviselő sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Magyarország az EU-csatlakozása előtt még a térség éllovasának számított, az elmúlt években azonban a különböző adatok és mutatók szerint az utolsók közé került, és rosszabb lett a nemzetközi megítélése is.

"Európa szégyenpadjára kerültünk" - hangoztatta Balla Mihály, aki szerint a kormányzat politikáját az unió megbízhatatlannak tartja, mert "trükkök százaival próbálta megtéveszteni".

A gazdasági helyzetről szólva kiemelte: az államháztartási hiány és az inflációs adatok alapján bizonytalan, hogy mikor lehet bevezetni az országban az eurót, a koncepciótlan kormányzás pedig ellehetetleníti a kis- és középvállalkozásokat.

Véleménye szerint súlyos következménye lesz, hogy lelassultak az uniós források lehívásáról szóló tárgyalások, mert így beláthatatlan, hogy ezekhez a forrásokhoz mikor juthat hozzá az ország.

Balla Mihály szerint a kormány abban is hibázik, hogy az energiapolitikai kérdésekben attól függenek a legfontosabb teendők, a miniszterelnök éppen Moszkvában, Washingtonban vagy Brüsszelben tárgyal-e. Ez rossz fényt vet Magyarországra - tette hozzá.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi sajtóértekezletén kérdésre válaszolva visszautasította Balla Mihály állítását, miszerint az uniós forrásokról szóló tárgyalások lelassultak volna.

Kijelentette: ezek a múlt héten lezárultak, és júniusban megszületik a megegyezés az operatív programokról is. Az első pályázati csomagban 30 milliárd forint támogatás szerepel - fűzte hozzá.

Arra a fideszes állításra, hogy Magyarország éllovasból sereghajtóvá vált, azt mondta: "mindig lehet ilyen-olyan mutatót találni" az állítások alátámasztására, de az országot az Európai Unió továbbra is stabilizáló tényezőnek tartja és Magyarország dobogós helyen áll az uniós források felhasználásában.