Igazi horror a magyar filmben

InfoRádió / MTI
2007. április 27. 15:07
Állatkínzás miatt feljelentést tett egy állatvédő egyesület, mert Toepler Zoltán Álszent című kisjátékfilmjének egyik jelentében a vízbe fojtanak egy macskát. A rendőrség megindította a büntetőeljárást.

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület az indoklásában súlyos társadalomellenes cselekedetnek nevezte a történteket.

Emlékeztetnek arra, hogy az állatvédelmi törvény alapján kizárólag az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, a sérülés, a fertőző betegség terjedésének megakadályozása, valamint tudományos célú kutatás miatt lehet megölni állatot, de akkor is csak úgy, hogy az a lehető legkisebb szenvedéssel járjon.

Toepler Zoltán filmrendező elmondta: egy 2003-ban készült amatőr felvételt használt fel a filmjében, amelynek célja a provokáció volt.

Hozzátette: nem történt bűncselekmény, mert a felvétel azelőtt készült, hogy az állatkínzást bűncselekménnyé nyilvánították volna.

A rendező ugyanakkor hangsúlyozta: elítéli azokat, akik érző lényeket kínoznak, de nem ítéli el az operatőrt, aki megörökít egy ilyen eseményt.

Az Álszent című film különdíjat kapott a 38. Magyar Filmszemlén a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.