Sugárzó fémhulladékot exportáltunk, most visszakapjuk

InfoRádió / MTI
2007. április 26. 10:49
Ismeretlen eredetű sugárzó fémhulladékot küldött vissza Budapestre a bosznia-hercegovinai Zenica város vasműve - írja ma megjelent számában a HVG.

A lap úgy tudja: március végén a boszniai üzem sugárkapui jelezték, hogy a vasúton érkezett, 50 tonnányi fémhulladék közé izotópszennyezett anyag került.

A budapesti székhelyű Ereco Zrt. által kivitt fémhulladékot egy hét elteltével a cég költségére visszaküldték Magyarországra.

A hetilap információi szerint jelenleg az ÁNTSZ Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálata vizsgálja a szállítmányt.

A társaság illetékesei a HVG-nek azt mondták: a hulladék sugárzási értéke nem haladta meg a határértéket, így nem jelentett veszélyt senkinek az egészségére.

Az Ereco Zrt. nem erősítette meg azt az információt, hogy a sugárzó hulladék a csepeli szabadkikötőből származik.

Eltemetik

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az InfoRádióban azt mondta: nem szokatlan jelenség a mostani történet, többször is előfordult hasonló az utóbbi években Európában, pontosan ezért van sugárzásmérés az acélművek kapujában.

Az acélművek által feldolgozott ócskavasat apránként gyűjtik össze, amelyet nagykereskedők vásárolnak fel, majd továbbadják az acélgyáraknak. Ebben az esetben is ez történt - tette hozzá Rónaky József.

A szakember kitért arra is, hogy a magyar hatóságokat a boszniai társszervek értesítették, majd visszaküldték a szállítmányt, amely már Budapesten van, most vizsgálják. Ennek egyik célja, hogy megállapítsa, pontosan milyen sugárzó forrásról van szó.

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint a HVG-beli adatok alapján minimális veszélyességű sugárzásról van szó.

Az újság információival szemben a sugárzó anyagot nem semmisítik meg - mivel az nem nem is lehetséges -, hanem a püspökszilágyi sugárzóhulladék-feldolgozó- és tárolóba kerül, ott eltemetik - jelentette ki Rónaky József.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rónaky József a sugárzó hulladékról (Litauszky Balázs interjúja)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást