Hitelfelvétellel vészeli át a lakosság a megszorításokat

Infostart
2007. április 26. 06:59
Hitelfelvétellel próbálja meg a lakosság a megszorításokat átvészelni - írja a Magyar Nemzet. Legtöbben saját ingatlanukat ajánlják fel fedezetül a pénzintézeteknek.

Az OTP Bank legújabb kimutatása szerint a múlt év végén már minden ötödik saját tulajdonú lakást jelzálog terhelt, azaz csaknem 800 ezer ingatlanra vettek fel jelzálogalapú hitelt.

A cikk kitér arra is, hogy a teljes lakosság 18,6 százaléka, tehát szintén minden ötödik állampolgár tartozik személyi hitellel a pénzintézeteknek.

Precedensértékű döntést hozott a Legfelsőbb Bíróság az OTP Garancia Biztosító Zrt.-vel szemben egy "tisztességtelen szerződési feltételek megállapításáért" indított perben - írja a Népszabadság.

A bíróság a biztosítási szerződésekben semmissé nyilvánította azt a pontot, amelyben a biztosító fenntartotta magának a jogot arra, hogy az új értékbiztosítással biztosított vagyontárgyak esetében csak akkor fizessen a káresemények után, ha a károsult valóban vásárolt a megsemmisült vagy ellopott érték helyett egy másikat.

Tisztességtelen és semmis az a szerződési feltétel is, amely betörés, lopás, autólopás, rablás vagy tűzkár esetén a rendőrség nyomozást megszüntető határozatának bemutatásához vagy a bíróság jogerős határozatához köti a kárösszeg kifizetését.

Szigorú kollégiumok

A lap egy másik cikke szerint a magyar hallgatóknak túl szigorúak az állami és magánszektor együttműködésében megépült vagy felújított kollégiumok, az egyetemeknek pedig túl drágák.

A szolgáltatók bentlakási szerződést kötnek a hallgatókkal, amelyben a vendégfogadás szigorú szabályai, illetve a berendezés védelme mellett helyenként arra is kötelezik őket, hogy távozásuk esetén maguk helyett új bérlőt hozzanak.

A diákokat azonban ezeknél is jobban zavarják a biztonsági kamerák, amelyekkel az épületeket megfigyelik.

Üzleti kár kenőpénz miatt

A nemzetközileg is aktív cégeknek csaknem a fele veszített el már üzletet az elmúlt öt évben amiatt, hogy versenytársai kenőpénzeket használtak - olvasható a Világgazdaságban.

Egy friss felmérés szerint nőtt a társaságok korrupció miatt elszenvedett kára, és a vállalatok arra számítanak, hogy a jövőben tovább romlik a helyzet. A megoldás kulcsa az, hogy a cégek építsék be vállalati kultúrájukba a kenőpénzek elleni harcot.

A portfolio.hu internetes portál azt írja: ahogy a világ népessége elöregszik, a megtakarítások apadni kezdenek, ez pedig az életszínvonal évszázados növekedésének megtorpanásához vezet.

A McKinsey tanácsadó cég egyik friss tanulmánya szerint az elöregedés miatt a "megtakarító" és a korosodó háztartások aránya csökken, ami a megtakarítási hajlandóság csökkenéséhez vezet.

Ennek jelei Olaszországban és Japánban már mutatkoznak. A távol-keleti ország esetében például a 70-es évek közepe óta a 25 százalékról 5 százalék alá süllyedt a megtakarítási ráta.