2012-től jön a digitális rádiózás és televíziózás

Infostart
2007. április 26. 15:19
Négypárti konszenzus született szerdán a média átalakításának első pilléréről, a digitális átállásról - mondta Sarkady Ildikó a kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszterelnöki hivatal politikai főtanácsadója kiemelte: átfogó médiareformra van szükség mind a terjesztés módjában, mind a tartalom tekintetében. Hozzátette: 2007 végéig el kell készülnie az új törvénynek.

Digitális rádiózás és televíziózás lesz Magyarországon 2012-től, miután a kormány szerdán döntött arról, hogy az uniós előírásnak megfelelően a műsorterjesztésben az átállást meg kell valósítani - mondta Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai főtanácsadója a kormányszóvivői tájékoztatón.

A digitális átállás koordinátora szerint médiatörténeti jelentőségű a szerdán megszületett négypárti konszenzus.

Hozzátette: a kormány elfogadta a digitális átállásról szóló törvény tervezetét, és a négypárti egyetértésnek köszönhetően várhatóan az Országgyűlés is elfogadja azt.

A pártok megegyezése kiterjedt a digitális csatornacsomagok pályáztatásának módjára is - közölte a MeH főtanácsadója.

A fejlettebb technika és technológia révén a nézők és hallgatók részeseivé válhatnak a műsorszerkesztésnek, olyan kiegészítő szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amivel interaktívvá válik a televíziózás és a rádiózás - mondta.

Sarkady Ildikó leszögezte, hogy a tavalyi genfi frekvencia-elosztó konferencián Magyarország nyolc televíziós és öt rádiós multiplex frekvenciát kapott, ami azt jelenti, hogy mindegyiken az eddigi egy helyett 8-10 műsort lehet majd nézni, illetve hallgatni a tömörítéstől függően.

Átfogó médiareformra van szükség mind a terjesztés módjában, mind a tartalom tekintetében - emelte ki Sarkady Ildikó.

Hangsúlyozta: Magyarország jelentős elmaradásban van a jogi szabályozás előkészítésében, ezért 2007 végéig meg kell születnie az új törvénynek.

Sarkady Ildikó leszögezte: az új szabályozás tartalmi kérdésekről is szól majd, és erről szeptember végéig kell megegyezniük a pártoknak.

A jogszabályba bekerülnek azok az alapelvek, amelyeknek a magyar médiapiacot jellemezniük kell, ilyen a médiapluralizmus, a sokszínűség, a nyelv és nemzeti kultúra őrzése - emelte ki a digitális átállás koordinátora.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást