Rehabilitációs járadék 2008-tól

Infostart
2007. április 25. 15:48
Rehabilitációs járadékot vezet be a kormány 2008-tól a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításának keretében - jelentette be a szociális és munkaügyi miniszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Kiss Péter elmondta: a rokkantsági ellátásból jelenleg hiányoznak a megváltozott munkaképességűek számára nyújtott rehabilitációs szolgáltatások, ezért a változtatás célja esélyt nyújtani munkaerő-piaci elhelyezkedésükhöz. Emellett a foglalkoztatás növelését és az igazságtalanságok kiküszöbölését célozza az átalakítás.

Közölte: a rehabilitációs járadék mértékében megegyezik a rokkantsági nyugdíj összegével, amely jelenleg 53-55 ezer forint.

Elmondta azt is: új, komplex rokkantnyugdíj-minősítési rendszert vezet be január 1-jétől a kormány. Kiss Péter azt mondta: a jövő évtől induló rendszer nyomán évente 35-40 ezer megváltozott munkaképességű ember juthat vissza a munkaerőpiacra.

Ha az Országgyűlés is jóváhagyja a tervezetet, 2008. január 1-jétől az úgynevezett komplex rehabilitációs bizottság felülvizsgálja azoknak a rokkantnyugdíjasoknak az egészségi állapotát és munkavégző képességét, akik nem tartós sérülést szereztek.

A tárcavezető elmondta: jelenleg mintegy 800 ezer rokkantsági nyugdíjas van, közülük 460 ezren nyugdíjkorhatár alattiak, több mint 200 ezren pedig rendszeresen részesülnek szociális járadékban. Tavaly az állam mintegy 750 milliárd forintot fordított a rokkantsági nyugdíjra.

Az új rendszer többletköltségét, a mintegy 60 milliárd forintot uniós forrásból fedezik - tette hozzá.