A gyermekegészségügy összeomlásától tart a szakma

Infostart
2007. április 25. 16:15
A csecsemő- és gyermekgyógyászokat tömörítő szakorvosi kollégium elnöke szerint nyárra összeomlik a gyermekegészségügyi rendszer. A bonyolult eseteket ellátó egyetemi klinikák ugyanis már nem kapnak pénz a szövődményes betegek ellátására, és a területi ellátási kötelezettségük is olyan nagy, hogy más súlyponti kórházaktól nem tudják átvenni a súlyos betegeket.

Az egyetemi klinikák, valamint az országos intézmények eddig úgynevezett progresszív ellátási díjat kaptak a súlyos esetekért. Azaz a támogatás mértékében tükröződött az, hogy egy szövődményes beteg ellátása nagyobb szakértelmet és jobb műszerezettséget igényel.

Ezt a pluszforrást azonban már nem kapják meg a legszínvonalasabb ellátást nyújtó intézmények. Tulassay Tivadar, aki egyúttal a Semmelweis Egyetem rektora, elmondta: egy-egy orvosi egyetem ezzel 70-80 millió forinttal kevesebb összeget kap havonta. Mint mondta, az ellátási körzetek átszervezésével jelentős forrásokat vontak ki az egészségügyből.

A professzor szerint az íróasztal mellett kialakított rendszerben ellátási jogosítványt kaptak azok az intézmények is, amelyekben a szakma véleménye szerint sem a személyi, sem a tárgyi feltétele nincs meg a gyógyításnak.

Azok a kórházak, amelyek valamilyen okból nem tudnak ellátni egy-egy bonyolultabb esetet, továbbküldik a beteget egy egyetemi klinikára vagy egy országos intézetbe.

Több klinika igazgatója ezért a telefonos megkeresés után arra kéri a súlyponti kórházat, hogy adja írásba: a hiányosságai miatt nem tudja ellátni a beteget. Tulassay Tivadar az általa vezetett klinikán már több tucat ilyen dokumentummal találkozott.

Hangsúlyozta: a jogszabályban a súlyponti kórházak között is különbséget kellene tenni, hiszen nem ugyanolyan színvonalú ellátást nyújtanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást