MSZP: adófizetői pénz vándorolt egy "Fideszhez közeli" céghez

InfoRádió / MTI
2007. április 22. 15:02
Az MSZP szerint egy "Fideszhez közeli" tanácsadó cég és az adófizetők pénze állt a hódmezővásárhelyi kommunikációs kampány mögött, amelynek során a mentőben meghalt mindszenti férfit az egészségügyi reform első áldozatának nevezték. A Fidesz szerint az elmúlt időszak legotrombább nyilatkozatát hallották Nyakó Istvántól. Várhegyi Attila, a cég ügyvezetője tudatta: jogi lépéseket tesz.

A szocialisták szóvivője szerint a cég Várhegyi Attila, a Fidesz korábbi pártigazgatója birtokában van.

A cég kilencvenezer vizitdíjnak megfelelő összegért, azaz 27 millió forintért adott tanácsokat Lázár Jánosnak, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterének - közölte Nyakó István sajtóinformációkra hivatkozva.

"Várhegyi Attila ötlete volt-e, politikai ügyet csinálni egy szerencsétlen beteg halálából, és ha igen, mennyibe került ez az adófizetőknek?" - tette fel a Fidesznek címzett kérdést a szóvivő.

A szóvivő Lázár János polgármestertől azt kérdezte: mikor bont szerződést a Fidesz volt pártigazgatójának cégével, hiszen ma már nem az ő, hanem a város presztízséről van szó.

Nyakó István szerint az eset átlépi Hódmezővásárhely közigazgatási határát, egy országos terv körvonalai rajzolódnak ki.

"A Fidesz terepasztalnak nézi Magyarországot, (...) az önkormányzatokat (...) bevette, most kiskirályságként üzemelteti őket" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a tanácsadói feladatokat "udvari beszállítókra" bízzák.

A politikus azt mondta: a "radikális ellenzék korlátlan hataloméhsége és gátlástalansága" arra figyelmeztet mindenkit, hogy képviselőit nem szabad még korlátozott hatalommal sem felruházni.

Az adófizetők pénzével felelőtlenül, saját érdekeiket szem előtt tartva bánnak - fűzte hozzá.

Nyakó István a Fidesztől azt tudakolta: "kötelező-e narancssárga önkormányzatoknak udvari, pártközeli cégekkel szerződniük? Hány Fidesz-közeli cégnek adtak csoportos beszedési megbízást?"

Kérdéseit sorolva hozzátette: a Fidesznek van-e további terve a fideszes vezetésű települések leigázására?

Sajtóhírek szerint Várhegyi Attila cégével a Nógrád megyei közgyűlés után a szintén ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhely is több tízmilliós médiaszerződést kötött.

"Otromba nyilatkozat"

Nyakó Istvántól az elmúlt időszak legotrombább nyilatkozatát hallhattuk - közölte a Fidesz szóvivője.

"Azt javasoljuk Nyakó Istvánnak és a többi szocialista politikusnak, ha már ennyire ráérnek hétvégén, inkább látogassanak el néhány kórházba és szembesüljenek azzal a káosszal és pusztítással, amit ott okoztak felelőtlen, hazug politikájukkal" - írta közleményében Szijjártó Péter.Várhegyi Attila, a cég ügyvezetője az InfoRádióval tudatta, hogy jogi lépéseket tesz.

"A Prestige Média Reklámügynökség nevében, az előző napokban világossá tettem, hogy a társaság semmilyen politikai párthoz nem kötődött, és nem kötődik. Az ügynökség a törvények betartásával, jó adófizetőként működik, piaci szereplőként. Magam politikai pályafutásom befejezéséről a közvéleményt tájékoztattam 2006. májusában, az aktív közszerepléstől pedig 2002. októberében vonultam vissza. Azóta alkalmazottként, illetve vállalkozóként dolgozom, politikai nyilatkozatot sem én, sem üzlettársaim nem tettek" - írta Várhegyi Attila.

Közölte: cége a hódmezővásárhelyi megbízást nyilvános közbeszerzési eljáráson nyerte el, amelyet a képviselő-testület hagyott jóvá.

"A megbízás 2007. március 15-én kezdődött, és tíz hónap időtartamra szól. Jellemző módon az eljárást senki semmilyen eljárásban nem támadta meg. Még a versenyben ezúttal alulmaradt versenytárs is korrektnek, szabályszerűnek tartotta a versenyt" - írta az ügyvezető.

Nyakó István állításai több ponton nem felelnek meg a valóságnak, szándékosan valótlan információkat közöl, amellyel nekem és a társaságnak kárt okoz, illetve sérti a jó hírnévhez való jogomat - olvasható a közleményben.

Nem felel meg a valóságnak a "Fidesz közeli" cég megnevezés, nem felel meg a valóságnak a "kommunikációs kampány" megnevezés, és emellett Nyakó István valótlan cégadatokat közöl. Valótlanság "udvari beszállítónak, pártközeli cégnek" nevezni a társaságot - tudatta Várhegyi Attila.

"Az elkövetkező napokban a társaság jogi képviselőjével történő konzultációt követően nyilvános peres eljárásban kívánom érvényesíteni jogaimat, és elégtételt kérni az általam vezetett társaság számára mindazokkal szemben, akik nekem, illetve a társaságnak tevékenységükkel kárt okoztak, illetve okoznak" - áll a közleményben.