Éveket kell várni egy vakvezető kutyára

Infostart
2007. április 21. 14:19
Magyarországon 800 ezer és 1 millió forint közötti összegbe kerül egy vakvezető kutya kiképzése, és az április elsejétől életbe lépett szabályok szerint már nem 8 ezer, hanem 30 ezer forintot kell a látássérült embernek fizetnie - mondta az InfoRádiónak a Vakok Országos Szövetsége Kutyakiképző Iskolájának vezetője. Vasteleky-Einbeck Péter hozzátette: évekig kell várni egy-egy vakvezető kutyára, mert a szűk kapacitás miatt csak 20 kutyát tudnak kiképezni évente.

A főként labrador retriever és golden retriever kiskutyák szocializálása 12 hetes korukban kezdődik: egyéves korukig nevelőcsaládokhoz kerülnek - mondta az InfoRádiónak a Vakok Országos Szövetsége Kutyakiképző Iskolájának vezetője.

Ebben a korban kiderül a kutyusról, ha nem alkalmas vakvezetőnek: ha túlságosan félénk, vagy túl agresszív az alomtársaival szemben - tette hozzá Vasteleky- Einbeck Péter.

Szigorú követelmények

A kiképzés megkezdése előtt megvizsgálják a kutyák pszichés állapotát: hogyan viselkednek zárt térben, a magasban vagy járműveken.

A kutyának parancsra helyben kell maradnia, nem mehet a gazdája után, a gazda hívó szavára azonban a lehető legrövidebb időn belül kell jelentkeznie. Nem üldözheti a macskákat, és nem érdeklődhet idegen kutyák iránt.

A kiképzés során a kutya megtanulja, hogy az ő méretei a mellette álló ember méreteivel megnőttek, ezentúl pedig csak azokon a helyeken mehet el, ahol a gazdája is elfér. A leendő gazdával való megismerkedés után következik kettejük együttes képzése.

Kevesen vannak

Magyarországon jelenleg 110 vakvezető kutya segít gazdájának a mindennapi életben, bár a Vakok Országos Szövetségének mintegy 30 ezer tagja van.

A kutyaiskola évente körülbelül 20 vakvezető kutyát tud kiadni, jelenleg azonban 92-en várnak négylábúra.

A kutyák másfél éves képzése 800 ezer és 1 millió forint közötti összegbe kerül, a gazdinak 30 ezer forintot kell fizetnie új segítőjéért.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást