Fodor környezetvédelmi, Horváth egészségügyi miniszter lesz

Infostart
2007. április 18. 19:43
Az SZDSZ ügyvivői testülete Fodor Gábort környezetvédelmi miniszternek, Horváth Ágnest pedig az egészségügyi tárca vezetőjének javasolja. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök alkalmasnak és felkészültnek tartja a jelölteket.

Fodor Gábort egyhangúan, Horváth Ágnest kétharmados többséggel választotta meg a testület.

Kóka János, az SZDSZ elnöke közölte: az egészségügyben a reformok folytatását, főként a több-biztosítós modell bevezetését várja a tárca új vezetőjétől. Horváth Ágnes erre ígéretet tett.

Horváth Ágnes méltatta elődje, az április 4-én lemondott Molnár Lajos érdemeit, és azt mondta: célja a megkezdett reformok stabilizálása, majd a több-biztosítós modell bevezetésével annak befejezése.

Úgy vélte: ezen a területen is meg kell teremteni a verseny feltételeit.

Legyen verseny a biztosítók és a szolgáltatók szintjén - tette hozzá az államtitkár.

Fodor Gábor közölte: tudomása szerint Persányi Miklós jelenlegi miniszter egy ideje a távozásán gondolkozik, ezért vállalta el a jelöltséget.

Erősíteni kell az SZDSZ jelenlétét a politikai közéletben - mondta.

Feltételei között említette a jövő nemzedéke ombudsman intézményének létrehozását, illetve a klímaváltozás és a megújuló energia kérdéskörének hangsúlyosabb megjelenítését a kormányzati politikában.

Gyurcsány elégedett

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök alkalmasnak és felkészültnek tartja a koalíciós partner jelöltjeit arra, hogy tagjai legyenek a reformkormánynak - közölte Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője.

Elmondta: Kóka János az elmúlt napokban előzetesen egyeztetett a miniszterelnökkel a jelöltekről, és ennek alapján tette meg javaslatait.

A miniszterelnök haladéktalanul elindítja a kinevezési eljárást - mondta Daróczi Dávid.

Fidesz: három feltétel

A Fidesz már korábban világossá tette, hogy a leendő egészségügyi miniszter számára abban az esetben tud bármiféle támogatást és közreműködést biztosítani az ágazat rendbetételéhez, ha három feltétel teljesül - közölte a Fidesz szóvivője.

Ezek a következők: a kormány tekintsen el a vizitdíj beszedésétől, vonja vissza a kórházak bezárásához vezető ágyszám-rendeletet, és garantálja a magyar emberek számára az egységes, szolidaritáson alapuló biztosítási rendszer fenntartását - tudatta Szijjártó Péter az MTI-vel.