Miért rettegünk péntek 13-tól?

Infostart
2007. április 13. 12:28
Péntek, 13-a: szerencsétlenséget hoz vagy csak a híre rossz? Tény, hogy a nemzetközi sajtó cikkek egész sorozatával emlékeztet az egész földkerekségen jellemző babonára, miszerint sem elkezdeni, sem tervezni nem szabad semmit 13-án, főként, ha az pénteki napra esik.

Nem szabad létrára mászni, minden baljós gondolatot le kell kopogni egy fán, a sütött kenyér pedig keletlen marad - vélik a babonások péntek 13-áról.

De honnan származik a rettegés, mely szerint pénteken szerencsétlenség ér bennünket, 13-a péntektől pedig sokan - például a britek 4%-a - annyira retteg, hogy ki sem kel az ágyból vagy legszívesebben ki sem mozdulna hazulról.

A pénteki napot már a 6. századtól kezdve a boszorkányok vagy a pogányok idejének tartották a keresztény hitterjesztők, ez volt az általuk üldözött ősi vagy nomád istenségek titkos imádásának napja.

A 13-as számnak pedig régi megfigyelések rossz tapasztalatait tulajdonítják a kultúrtörténészek.

Péntek 13. és a Da Vinci-kód


Dan Brown Da Vinci Kód című regénye hívta fel ismét a figyelmet arra a hiedelemre, hogy 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagyhatalmú Templomos Lovagokat IV Fülöp Király.

A babonásoknak nem volt meglepő - írja például a szlovákiai Magyar Szó -, amikor az Apolló 13-nak 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es indítóállványról meghiúsult. 39 ugyanis 3x13.Az angolszász, a német és a dél-európai kultúrákban a legerősebb a félelem, nemcsak a 13-i péntektől, hanem a 13-as számtól is. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban alig találni felhőkarcolót, amelynek lenne 13.-nak hívott emelete, a 12. után ugyanis rögtön a 14.-re lehet menni.

Az olaszok kitörölték a 13-as számot a nemzeti lottójátékukból, a repülőgépeken gyakran nincs 13.üléssor, Firenzében az utcák 13. házának száma, a 12 és fél kapuszámot viseli.

Tény, hogy miközben a péntek 13-ától való félelmet sokan kikacagják, a különösen babonások a szerencsétlenség elűzésének széles palettájáról válogatnak ilyenkor, például sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át.

Miért rettegünk?

A pszichológusokat és a történészeket is megosztja, hogy mi lehet a magyarázata a péntek, 13-a által keltett babonás szokások fennmaradásának, de legtöbben azt vallják: az ember életében - az ősközösségtől napjainkig- olyan sok a rejtélyes veszély vagy a stressz, hogy néha hinni akar abban, hogy az olykor felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan jelenségek mögött mégiscsak van valami ok.

Arról azonban nem készült felmérés, hogy ezen hozzáértők közül hányan ijednek meg, ha hirtelen átfut előttük egy fekete macska.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást