Ügyészség elé kerül "az egészségügyi reform első halálos áldozatának" ügye

InfoRádió / MTI
2007. április 6. 21:40
Az ügyészséghez fordul Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester egy 67 esztendős mindszenti férfi halála miatt.

A fideszes politikus közölte: a mindszenti férfit súlyos rosszulléttel szállította a mentőszolgálat a hódvásárhelyi kórházba. A beteg szakszerű ellátása után az orvos - a kormány egészségügyi rendeletében meghatározottak szerinti kötelezettségének megfelelően - továbbirányította a 25 kilométerre fekvő szentesi kórházba.

Lázár János azt írta: a súlyos állapotban lévő betegnek a mentőkocsiban megállt a szíve. A szállítás közben a beteget előbb újraélesztették, ám a kórházba érkezés után az életét már nem sikerült megmenteni.

A polgármester emlékeztet arra, hogy idén április 1-jéig a mindszenti betegeket a hódmezővásárhelyi kórháznak kellett ellátnia.

Az egészségügyi intézmény szakmai álláspontja szerint a 67 éves mindszenti férfi életben maradhatott volna, ha nem kell a kórházból továbbküldeni - hangsúlyozza a politikus.

Lázár János úgy fogalmaz, hogy a mindszenti férfi "a kormány egészségügyi reformjának első halálos áldozata".

A polgármester közölte: önkormányzata nevében bejelentést tesz az ügyészségen és kéri a haláleset kivizsgálását, hiszen "alapos a gyanú a beutalási rend kialakítójának gondatlan eljárására".

A minisztérium nem érti

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája közölte: nem értik a fideszes politikus vádjait, mert a beutalási rend nem változott érdemben.

A tárca közleménye szerint felkérték az Egészségbiztosítási Felügyeletet, hogy vizsgálja ki a konkrét esetet.