Bodoky: A betegek gyógyulása a társadalom felelősségvállalásán múlik

Infostart
2007. március 28. 05:30
Valóban szükség van az egészségügy helyzetének a javítására, ám sokkal alapvetőbb emberi kérdésekhez kellene visszatérni, és nem arról vitatkozni, hogy egy- vagy több biztosító lenne-e jobb az egészségügyben - véli a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke. Hozzátette: ilyen alapvető probléma például a lesújtó magyarországi halálozási adat a daganatos betegek tekintetében.

Ha a halálozási statisztikákat nézzük, akkor teljesen rosszak az egészségügyi feltételek, hiszen a legmagasabb a halálozási arányszámunk - mondta az InfoRádiónak Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke.

Bodoky György hozzátette: a gyógyításhoz való hozzáférés Magyarország gazdasági teherbíró képességének arányában rosszabb, mint például a nálunk sokkal gazdagabb Svájcban vagy Franciaországban, ez azonban a gazdasági teherbíró képesség, a politika és a társadalom prioritásának kérdése.

Minden harmadik

Meg kell határozni, hogy az egészséges társadalom milyen felelősséget képes vállalni a beteg emberek gyógyításáért - közölte Bodoky György.

Ma minden harmadik magyar állampolgár daganatos betegség következtében hal meg, tehát amikor egészségesként dönt arról, hogy milyen forrásokat biztosít a beteg emberek számára, jó eséllyel saját magáról fog dönteni - fűzte hozzá.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke szerint ha a politika a társadalom akarata, akkor a társadalom megszólításával el tudják érni, hogy a politika is a helyzet javításán dolgozzon, ehhez viszont az kell, hogy az emberek felismerjék a probléma súlyát.

Meg kell előzni a kettészakadást

Bodoky György úgy véli, nagyon fontos kérdés, hogy az egészségbiztosító (esetleg biztosítók) alapellátása mit tud nyújtani a társadalom számára, és hogyan előzhető meg a társadalom kettészakadását gazdag és szegény betegekre.

"Szeretnénk a politika, illetve az erkölcs, az etika felelősségét is megkeresni ezeknek a döntéseknek a megszületésében" - jelentette ki a szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást