Kormányzati összeköttetésekre hajt a maffia?

Infostart
2007. március 26. 06:37
A Nemzetbiztonsági Hivatal értékelése szerint a magyar és az orosz maffia megpróbál kormányzati összeköttetéseket kiépíteni, hogy kihasználja a stratégiai lehetőségeket és rátegye a kezét az uniós forrásokra.

Mélyen zsebbe kell nyúlni azoknak a kórháztulajdonosoknak, akik az ágyszámleépítés miatt tiltakozva nem kötnek szerződést az egészségbiztosítóval - írja a Népszabadság. Így ugyanis korábbi bevételük 70 százalékát kapják az intézmények. Az általános szabály szerint ez valamennyi kórház esetében így történik, csak az új helyzetre is szerződőknek az elvont 30 százalékot differenciáltan visszaosztják. Azaz lesz olyan intézmény, amely az elvont pénznél jóval többet kap vissza. Szakértők szerint azonban a lázadó kórházak csődbe mehetnek.

A Magyar Nemzet azt írja, a magyar és az orosz ajkú maffia ma már kormányzati összeköttetéseket is megpróbál kiépíteni, hogy kihasználja a legfontosabb stratégiai ágazatokban rejlő üzleti lehetőségeket, és rátegye a kezét az uniós forrásokra - értékelte a szervezett bűnözés tavalyi tevékenységét a Nemzetbiztonsági Hivatal. Eközben a nagypolitika szintjére emelkedett az újságíróknál tett titkosszolgálati "látogatás" ügye. Demeter Ervin, a Fidesz képviselője ugyanis annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet újságírójánál a titkosszolgálat munkatársai jelentek meg, azt nyilatkozta a lapnak, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter a nemzetbiztonsági Hivatalt vette igénybe ahhoz, hogy megfélemlítsen olyanokat, akik a hatalommal szemben kritikus véleményt mernek megfogalmazni.

Úgy tűnik, az egészségpénztárakat érintő szigorítások miatt beindult a szektor konszolidációja - írja a Napi Gazdaság. A lap információi szerint az Uniqa és a Tempo Egészségpénztár is beolvad az Axa kasszájába, amely így egyértelműen és szinte megközelíthetetlenül elhúzva átveszi a piacvezető szerepet. A szektorban ezzel először kerül sor hármas, az eddigi ügyleteket nagyságrendekkel felülmúló fúzióra.

A Világgazdaság azt írja, május 1-jétől jelzálogjogot kell bejegyezni a környezetszennyezést okozó jogi és magánszemélyek vagyonára, ha a környezetkárosodást megelőző, illetve a helyreállítási intézkedések költségeit az érintettek helyett a központi költségvetés finanszírozza - ezt tartalmazza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium javaslata, amelyet hamarosan tárgyal a parlament. A környezetszennyezést okozó cégek eddig megúszhatták ezt, ha fizetésképtelenséget jelentettek vagy a tulajdonosok felszámolták a társaságot. Az Országgyűlés várhatóan sürgősségi eljárással fogja megvitatni a szennyező fizet elvet tartalmazó előterjesztést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást