Több ezer ingatlant veszélyeztet a Balaton

Infostart
2007. március 22. 15:00
Elöntheti a part menti telkeket a Balaton, a messzebb fekvő ingatlanokat pedig a belvíz veszélyezteti, ha még magasabbra emelkedik a tó vízszintje - közölte a siófoki polgármester. A siófoki zsilip felújítása csak hetek múlva fejeződik be, addig pedig komoly gondokat okozhat, ha északi szél éri a tavat.

Két-három héten belül a szakemberek végeznek a siófoki zsilip felújításával, a hátralévő időszak feszültségekkel teli - mondta az InfoRádiónak Siófok polgármestere.

A tó vízállása az ideális szinthez képest most 3 centiméterrel magasabb, ami egyelőre nem jelent különösebb problémát. Gond akkor lehet, ha hosszabb ideig erős északi szél éri a tavat, hiszen ekkor kialakulhat az úgynevezett víztükör-megbillenés - közölte Balázs Árpád.

A déli part van veszélyben

Hozzátette: ilyenkor a szél átfújja a víz egy részét a déli partra, ahol az átlagos 103 centiméteres vízállás helyett 106-107 centiméteres alakul ki, és a szél által keltett hullámok kisodródnak a mederből.

A jelenség ellen védekezni nem lehet, hiszen csupán egy-két napig tart, így mire kiépítenének egy nyúlgátat, a víz már vissza is vonult - mondta a polgármester.

Balázs Árpád figyelmeztetett: a veszély valós, hiszen három hét alatt több centimétert is emelkedhet a Balaton vízállása, mivel a vízgyűjtőterületeken igen nagy a vízfölösleg, ami rövidesen eléri a tavat, az esős időjárás pedig csak rontana a helyzeten.

Több ezer ingatlan károsulhat

A vízszint emelkedése néhány száz balatonlellei és balatonmáriai ingatlant veszélyeztet, ahol alacsonyabb a part, és a tóhoz közeli telkeket is nagyrész beépítették.

Komoly gondot okozhat a magas vízállás a régi Nagyberek területén is, ahol a talajvíz szintjének megemelkedése átáztathatja az ingatlanok alapját, belvizesek lesznek a kertek, utcák - közölte Balázs Árpád.

Ez akár több ezer épületet is veszélyeztethet - jelentette ki Siófok polgármestere.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást