Elbontotta a rendőrség a Kossuth téri kordont

InfoRádió / MTI
2007. március 19. 06:18
Elbontotta a Kossuth téren csaknem öt hónapja felállított kordont a rendőrség; a kettős kerítés belső, kisebb méretű része után a külső, láncokkal megerősített kordont is eltávolították, a szétszerelt elemeket pedig elszállították a hatóságok.

A rendőrök az Országház főbejáratától kissé távolabb egy újabb fémkerítést emeltek, ennek ellenére szabaddá vált a Parlament előtti parkoló, valamint a Rákóczi- és a Kossuth-szobor előtti füves terület.

A kordon lebontásának hírére megjelent tüntetők a bontást követően hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók járőröztek.

Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral szemben lévő '56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt, és mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékére.

Ezt követően '56-os lyukas zászlóval a Forradalom Lángja emlékműhöz mentek, hogy megemlékezzenek a 1956-os forradalom hőseiről.

A rendőrök szótlanul figyelték, hogy a tüntetők ismét a parkoló területén sétálnak, csak az újonnan épített kordonokon belül álltak párosával, mintegy 15 méteres távolságra egymástól az egyenruhások.

Az MTI munkatársa úgy tudja: a Kossuth téren korábban összegyűlt kormányellenes tüntetők közül két ember ellen szándékos rongálás miatt eljárást indít a rendőrség, mert elvágták az akkor még álló kordonokat összekötő láncokat.

Az országos rendőrfőkapitány a közszolgálati televízióban jelentette be, hogy még az éjjel lebontják a kordont. Bene László kérdésre válaszolva hangsúlyozta: azt remélik, hogy semmi olyan nem történik, ami a vaskerítés visszaállítását indokolttá tenné.

Előzőleg a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője közölte: a rendőrség tudomásul vette a szervezet Országház előtti parkolóba bejelentett demonstrációját.

Gonda László azt mondta: keddtől április végéig minden nap megtartják 4 órás tiltakozó rendezvényüket. Hozzátette: a jegyzőkönyv alapján nem vernek sátrat a téren, nem fogyasztanak alkoholt, nem használják a füves területet és mobil illemhelyeket is felállítanak.