Kormánypénzek László Csaba és Medgyessy fia érdekeltségi körének?

Infostart
2007. március 13. 13:25
A kancellária a küszöbön álló államreformhoz kormány közeli magáncégektől kér tanácsokat - értesült a Heti Válasz. A lap szerint a vitatható értelmű, százmillió forintos pályázat várható nyerteseinek munkatársai között feltűnik László Csaba volt pénzügyminiszter és Medgyessy Gergely, Medgyessy Péter volt miniszterelnök fia is.

A lap szerdán megjelenő számában található írás szerint a kancellária február elején - hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében - tíz tanácsadó cégtől kért ajánlatot.

"A közfeladatok felülvizsgálatának célja, hogy az állam a megfelelő tevékenységeket optimális szinten és a leghatékonyabban végezze el. A kulcsfontosságú feladatokra koncentrálva növelje azok elvégzésének hatékonyságát, míg az ebbe a körbe nem tartozó feladatok, tevékenységek kiszerződésre, privatizálásra, decentralizálásra vagy adott esetben elhagyásra kerüljenek" - áll a Heti Válasz birtokába került ajánlattételi dokumentációban.

A 104 millió forint értékben kiírt pályázatra három tanácsadócég nyújtott be ajánlatot: az AAM Zrt., a Provice Kft., valamint egy - a KPMG Hungária Kft., a Telkes Zrt. és az IFUA Horváth & Partners Kft. alkotta - konzorcium.

A lap értesülései szerint majdhogynem eldöntött tény: az utóbbi csapat lesz a győztes.

"A KPMG pályázatában az államháztartási reform avatott szakértőjeként tüntette fel például László Csabát, a cég ügyvezető igazgatóját, azt a korábbi pénzügyminisztert, akit 2004-ben a vártnál magasabb államháztartási hiány miatt menesztett Medgyessy Péter. Az IFUA Horváth & Partners Kft. egyik munkatársa pedig nem más, mint - március 19-től - a kormányfő kabinetjének szakpolitikai igazgatója, Tóth András" - írta a lap.

"A Telkes Zrt. is régi motoros a tanácsadói világban. A cég most pályázatában Medgyessy Gergelyt - a TGG & Partners Kft. néven uniós lobbicéget működtető szakértőt - jelölte meg külügyi tanácsadójaként" - olvasható a Heti Válaszban.

"A konzorcium három tagja már több mint egy éve külön-külön és közösen is készült a közigazgatás átalakításával összefüggő feladatokra, így természetes volt, hogy a mostani közbeszerzésen is együtt induljunk. Elképzeléseinket a potenciális megbízók számára is igyekeztünk bemutatni, ami nem jelenti azt, hogy a szóban forgó közbeszerzés tartalmára bármilyen befolyásunk lehetett volna" - mondta a lapnak Both Vilmos, a Telkes Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

"Kétségtelen: a Telkes régi motoros a tanácsadói világban. Kóka János például gazdasági miniszteri kinevezése után, 2003-ban velük kötött szerződést a minisztérium felső vezetőinek kiválasztására, "a jelöltek felkutatására, a pályázatok szakmai szűrésének elvégzésére". És hogy miért őket választotta? Ebben szerepet játszhatott, hogy a cég közvetve Kóka volt egyetemi évfolyamtársához, majd üzlettársához és vitorláspartneréhez, Zsolnai Gáborhoz - a Telkes ellenőrzése alatt álló Telkescare Kft. ügyvezetőjéhez - köthető" - értesült a Heti Válasz.

Az olcsóbb állam jelszavával meghirdetett bőkezű ajánlat kiírásán Sárközy Tamás is meghökkent.

"Nem tudom, mit lehetne ennyi pénzért csinálni. Az én másfél éves munkám az összes szakértő díjazásával nem került többe 12 millió forintnál" - mondta a közigazgatási reform atyja a Heti Válasznak.