Szüneteltetik a drága műtéteket a szekszárdi kórházban

InfoRádió / MTI
2007. március 12. 11:55
Kényszerintézkedéseket vezet be hétfőtől a Tolna megyei kórház vezetése, egyelőre két hét időtartamra szüneteltetik a nagy költséggel járó, alacsony fedezetű műtéteket - jelentette be a fenntartó Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlési elnöke.

Egyelőre két hétig elhalasztják a drága és alacsony fedezetű műtéteket a Tolna megyei kórházban - közölte a fenntartó megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke.

"A miniszter által nyilvánosságra hozott, ágyszámokról, kórházbezárásokról szóló döntés még a súlypontinak mondott kórházaknál is drámai változásokat jelent, (...) a Balassa János Kórházban mától műtéteket kell elhalasztani egyelőre átmeneti jelleggel, de a továbbiakra nézve is bizonytalan a helyzet, mivel az áprilisra vonatkozó finanszírozásról nincsenek információk" - közölte Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlési fideszes elnöke.

Rég nem volt ilyen

Puskás Imre szerint 1990 óta először fordult elő, hogy a fenntartónak kellett hozzájárulni a szekszárdi megyei kórház működési költségeihez.

"Ebben a hónapban 83 millió forintot utaltunk át, mert az intézmény bevétele nem fedezte volna a béreket, de ezen túlmenően további 47 millió forintot is megelőlegeztünk, mint felújítási pályázatot támogató önerőt" - közölte a megyei közgyűlés elnöke.

Káosz a betegirányításban


Puskás Imre a kórház területi ellátási listáját ismertetve további "anomáliákat" is feltárt, eszerint a listán szerepel idegsebészeti, allergológiai és klinikai immunológiai ellátás, holott Szekszárdon ilyen osztályok nincsenek.

Ugyanakkor több olyan ellátást megvontak, illetve Pécsre, Budapestre irányítják a betegeket, amelyet eddig helyben elláttak.

A közgyűlés elnöke szerint az addiktológiai (függőségi) betegellátás terén tapasztalható káosz mindezeken túltesz.

Eddig a közeli Szigetvárra járó betegeknek, most Veszprémbe kell utazniuk, a szigetváriakat pedig a Szabolcs megyei Nagykállóra irányítják.

Másoknál működik

Az egészségügyi minisztérium államtitkára a szekszárdi kórház finanszírozási problémáival kapcsolatban úgy fogalmazott: vannak intézmények, amelyek nagyon jól működnek ebből a forrásból.

Horváth Ágnes hangsúlyozta: minden beteget azon a szinten kell ellátni, ahol az indokolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Ágnes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást