A Fidesz nem tett még le a vizitdíjas kérdésről

InfoRádió / MTI
2007. március 11. 14:23
A Fidesz nem mondott le arról, hogy a vizitdíjjal kapcsolatos kérdés is bekerülhessen az őszre várható népszavazás kérdései közé - mondta a párt alelnöke.

Schmitt Pál hangsúlyozta: a párt minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy ne négy, hanem öt kérdés szerepeljen a várhatóan ősszel sorra kerülő referendumon.

Az InfoRádió felvetésére, miszerint korábban Áder János fideszes országgyűlési képviselő már nem reménykedett a vizitdíjas kérdés sikerében, Schmitt Pál azt mondta: saját véleményét fejezte ke, hozzátéve: szerinte a vizitdíj rendkívüli módon érdekelné az embereket.

A politikus hozzátette: a 2006-os költségvetésben még semmiféle vizitdíjról nem volt szó, így az Országos Választási Bizottság (OVB) nem tagadhatta volna meg e kérdés népszavazásra bocsátását.

Az Alkotmánybíróság (Ab) e heti döntése értelmében a Fidesz-KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben kezdődhet aláírásgyűjtés.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a vizitdíjra és tandíjra vonatkozó kérdéseket az OVB-nek újra meg kell vizsgálnia. A vizitdíjjal kapcsolatos határozatot az Ab szerint formai, míg a másikat tartalmi okok miatt kell újra napirendre tűznie az OVB-nek.

A Fidesz néhány napja azt közölte, hogy várhatóan négy kérdésben lehet népszavazás, mert a jóváhagyott három kérdés mellett meg van a lehetősége annak, hogy a tandíjról is véleményt mondjanak a polgárok.

Az InfoRádiónak nyilatkozva ugyanezt valószínűsítette Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke is.

Schmitt Pál az InfoRádióban elmondta azt is: azt támogatják, hogy egy népszavazáson tegyék fel a kérdéseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást