Dávid Ibolya meglepő bejelentése

InfoRádió / MTI
2007. március 10. 09:01
Az MDF kormányzati szerepre készül 2010-ben, annak ellenére, hogy sem Orbán Viktorral, sem Gyurcsány Ferenccel nem lépne koalícióra - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke a párt tisztújító országos gyűlése előtt az MTI-nek.

"Egy tíz százalék fölött megerősödött MDF eldöntheti a kormányzást, eldöntheti a kormányzás programbéli és tartalombéli kérdéseit is. (...) Mi most híveket keresünk a programunk megerősítéséhez, és nem tudni mi lesz egy-két év múlva a jobboldalon és mi lesz a baloldalon" - nyilatkozta a politikus.

Az MDF elnöke kiemelte: sem Orbán Viktort, sem Gyurcsány Ferencet nem kívánják hatalomba segíteni.

Dávid Ibolya szerint a Fidesz évek óta populista, kapitalizmus elleni és külföldellenes politikát folytat, így nem tud vele párbeszédet folytatni a szerinte valódi konzervatív értékrendet való MDF.

Hozzátette: most nem tudni, mennyire lesz anarchista csoportosulás a Fidesz, és mennyire lesz sikeres programmal rendelkező párt az MSZP 2010-re.

A távirati iroda kérdésére válaszolva Dávid Ibolya elmondta: aki pártelnökként vezetői szerepet vállal, nem mondhat nemet arra a kérdésre, hogy elfogadná-e a miniszterelnöki jelölést.

Az MDF elnöke hangsúlyozta: célja, hogy pártja 2009-re legalább tíz százalékos stabil támogatottságot érjen el, és legalább 2-3 képviselőt küldjön az Európai Parlamentbe.

Dávid Ibolya úgy vélte: ezt a célt a szavahihetőséggel, a párbeszédre való képességgel és olyan alternatív program felmutatásával lehet elérni, amely eltér a jelenlegi kormánykoalíció koncepciótlanságától.

Ebben a programban szerepel egyebek mellett a költségvetési helyzet javítása, az adóreform és privatizáció ügye - tette hozzá. A pártelnök szerint a legkeményebb és a legeredményesebb elnöki mandátumán van túl: egy olvasztótégely-politikával szemben kellett megtartania a párt arculatát és tagságát, miközben az MDF az európai és a magyar parlamentben is képviseletet nyert.

Az, hogy 2006-ban nyíltan szembeszállt Orbán Viktor populista politikájával, "komoly kötőerő volt" az MDF-en belül - mondta Dávid Ibolya.

A Magyar Demokrata Fórumban - a korábbi évekkel ellentétben - ma soha nem látott egység és béke van, a párt a legdemokratikusabb felépített politikai tényező Magyarországon - tett hozzá a politikus.

Az ellenzéki pártelnök szerint nem lesznek előrehozott választások Magyarországon a következő években, ennek ugyanis nincs realitása.
"Sem a Che Guevara-kultusz, sem az árpádsávos zászló nem járható út" - szögezte le Dávid Ibolya, hangsúlyozva, hogy nem ért egyet sem Gyurcsány Ferenc koncepciótlan politikájával, sem az őszihez hasonló anarchista utcai hangulatkeltéssel.

Az MDF elnöke kiemelte: reformpárti, a kormány által elindított átalakításokkal kapcsolatban azonban hiányolja a hatástanulmányokat, az elemzéseket. Szerinte nincs alternatíva felvázolva, nincs átláthatóság, a folyamatok ötletszerűen indulnak el.

A négy-öt évig elhúzódó válságmenedzselés pangást jelent majd az ország számára, éppen ezért csökkenteni kellene ezt az időtávot - tette hozzá a politikus.

A reform terheit pedig nem a középosztályra kellene hárítani, mert ha ez a réteg lecsúszik, akkor az egész ország elszegényedik - mutatott rá a pártelnök. Dávid Ibolya szerint a legfontosabb reformkérdés az, hogy milyen legyen az állam a XXI. században: melyek azok a feladatok, amelyeket az államnak el kell látnia, és ehhez milyen járulékokra van szüksége.

Az MDF reformtervei között szerepel a valóban karcsúbb állam létrehozása, valamint az, hogy a béreket terhelő járulékok helyett a fogyasztást és vagyont kellene megadóztatni - fűzte hozzá.

Dávid Ibolya úgy látja: a jelenleginél ötször több energiát kellene fordítani a korrupcióellenes küzdelemre, hiszen jelenleg évi 250 milliárd forintos költségvetési veszteségről van szó, amíg például a vizitdíjtól 15 milliárdos bevételt remél az állam.

A pártelnök szerint a valódi reformok véghezviteléhez kétharmados többségű törvényeket kellene módosítani, erre azonban kevés az esély a folytonos politikai adok-kapok miatt.

Dávid Ibolya arra hívta fel a figyelmet, hogy ciklusokon átívelő közös célokra és programokra lenne szükség Magyarországon, egyebek mellett olyan fontos kérdések tekintetében, mint az ország versenyképessége.

A pártelnök szerint ugyanis a következő évek legnagyobb kérdése az Európa és Ázsia közötti verseny lesz.

Magyarországnak a jövőben sem szabad elzárkóznia a bevándorlók elől, de fontos a helyes arány megtalálása - mondta el a pártelnök.