Hevesi saga: megtarthatja mandátumát Ambrus Zoltán

InfoRádió / MTI
2007. március 9. 15:46
Megtarthatja mandátumát Ambrus Zoltán, a Heves Megyei Közgyűlés korábbi fideszes, jelenleg független tagja, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásában helyben hagyta a választási bizottság korábbi, a Fidesz beadványát elutasító határozatát, arra hivatkozva, hogy a frakcióból való kilépés nem eredményezi a képviselői megbízatás automatikus megszűnését.

Február 23-án a Fidesz-frakcióból kilépő Ambrus Zoltán már függetlenként megszavazta, hogy az MSZP-s Sós Tamás legyen a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

A közgyűlés előző nap még arról állapodott meg, hogy feloszlatja magát, mert a tavaly októberi önkormányzati választáson a Fidesz és az MSZP egyaránt 20-20 mandátumot szerzett, és az így kialakult patthelyzet megakadályozta a testület törvényes működését.

Február 26-án Herman István a Fidesz képviseletében beadvánnyal fordult a Heves Megyei Területi Választási Bizottsághoz, és annak megállapítását kérte, hogy Ambrus Zoltán képviselői megbízása, a frakciószabályzat és az általa is aláírt szerződés alapján február 23-án megszűnt.

A megyei területi bizottság a beadványt azzal utasította el, hogy a képviselői nyilatkozat, illetve a frakciószabályzat és az ahhoz kapcsolódó szerződés nem tekinthető a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében lemondásnak.

A határozat ellen Herman István március 4-én nyújtott be fellebbezést, ám az Országos Választási Bizottság ezt nem találta alaposnak, és úgy ítélte meg, hogy az első fokon eljáró választási szerv a "tényállást jogilag helyesen értékelte".

A Fidesz felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám a Legfelsőbb Bíróság pénteken az OVB határozatát helyben hagyta és így az egykori fideszes, jelenleg független képviselő megtarthatja mandátumát a hevesi megyegyűlésben.

A Legfelsőbb Bíróság határozata indoklásában úgy érvelt: a képviselői megbízatás csak a törvényben meghatározott módon történhet, a frakcióból való kilépés pedig nem eredményezi a képviselői megbízatás automatikus megszűnését.