Ösztöndíj nélkül maradhatnak ősszel a hallgatók

InfoRádió / MTI
2007. március 8. 14:19
Több száz olyan hallgató lehet, aki ősszel nem kap majd szociális vagy tanulmányi ösztöndíjat, mert a hallgatói juttatásokról és térítésekről szóló kormányrendelet a mai napig nem jelent meg - közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Az oktatási tárca szerint alaptalanok a HÖOK aggodalmai, még márciusban kihirdetik a vonatkozó kormányrendeletet.

Miskolczi Norbert HÖOK-elnök elmondta: a hallgatói szervezet már januárban hozzájárult a felsőoktatásban résztvevők juttatásairól és az általuk fizetendő térítésekről szóló kormányrendelet tervezetének előterjesztéséhez.

A rendelet több újítást vezetett volna be a szociális, valamint a teljesítményalapú ösztöndíjak megállapításában, a változások azonban csak akkor mehettek volna végbe megfelelő módon, ha az intézmények már tavasszal az új rendelet alapján tudták volna kialakítani a szociális és a tanulmányi ösztöndíjak pénzügyi kereteit.

A kormányrendelet a mai napig nem jelent meg - tette hozzá Miskolczi Norbert.

Komoly gondokat okozhat a késlekedés

A legtöbb intézményben már felosztották az ösztöndíjkeretet, ez pedig azt jelentheti, hogy ősszel több száz olyan hallgató is lehet majd a felsőoktatásban, aki nem kap szociális vagy tanulmányi ösztöndíjat - közölte a hallgatói szervezet vezetője.

A HÖOK elnöke hangsúlyozta: a legtöbb helyen már felosztották az ösztöndíjkeretet, így ősszel számos hallgató maradhat pénz nélkül.

A helyzet miatt egyes intézményekben összeomolhat az ösztöndíjrendszer - jelentette ki Miskolczi Norbert.

OM: alaptalanok az aggodalmak

Az Oktatási Minisztérium közölte: alaptalanok a HÖOK aggodalmai a hallgatói ösztöndíjak őszi kifizetésével kapcsolatban.

A hallgatói juttatások és térítések új rendjéről szóló kormányrendeletet még márciusban kihirdetik, így a felsőoktatási intézményeknek egy hónapja lesz felkészülni az őszi félév kifizetéseire - reagált közleményben a tárca.