Feljelenthet az APEH, ha nem jogtiszta szoftvert talál

Infostart
2007. március 7. 13:08
Csak a rendőrség vizsgálódhat afelől, hogy egy szoftver jogtiszta-e vagy sem. Ha bárkinek, akár hivatalos szervnek, vagy szervezetnek gyanús egy magánszemély vagy cég, feljelentést tehet, de nem kezdhet vizsgálatot.

Magyar György ügyvéd szerint nem az a probléma, hogy bizonyos szervezetek ellenőrzik a szoftverek jogtisztaságát a vállalkozásoknál, hanem az, ha úgy tünteti fel magát mint nyomozóhatóságot, vagy átveszi annak szerepét.

Feljelentést tehet, ha szabálytalanságot észlel, és szaktanácsadóként is együttműködhet a nyomozóhatóságokkal - közölte a jogász.

Az APEH szintén tehet feljelentést a rendőrségen, ha - akár az adóellenőrzés során - jogellenességet tapasztal. Büntetőeljárást az ügyészség indíthat szerzői jogokkal való visszaéléssel kapcsolatban - tette hozzá.

Abban az esetben, ha a feljelentés alaptalannak bizonyul, az eljárás megszűnik, és ha az eljárás bárkinek joghátrányt okozott, annak a következményeit viselni kell.

Ez azonban nem lesz jogellenes károkozás, hiszen az államot azonban nem lehet felelőssé tenni azért, mert elindított egy büntetőeljárást, és ezzel összegfüggésben nem sikerült bizonyítani.

Az azonban már lehet jogellenes, ha valakit vegzálnak vagy alaptalanul hoznak hírbe, hiszen a cég jó hírnevét vagy a vezetője személyiségi jogait is meg lehet sérteni - jelentette ki Magyar György.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást