A politikus, az autó és a szex

Infostart
2007. március 7. 08:06
Kínos magyarázkodásra kényszerült az Európai Bizottság képmutatással vádolt elnöke, aki terepjáróval jár, miközben az Európai Unió a széndioxid-kibocsátás visszafogását szorgalmazza. José Manuel Barroso szerint ő soha nem állította, hogy példaképként kell rá tekinteni.

Kampányt indított az Európai Unió a környezetkímélő gépjárművek mellett és a széndioxid-kibocsátás visszafogását szeretné elérni. Éppen ezért keltett nem kis feltűnést, hogy az Európai Bizottság elnöke egy Volkswagen Touareg típusú terepjárót használ.

A német gyártmányú autó kibocsátása csaknem háromszorosan meghaladja azt a szintet, amelyet Brüsszel 2012-ig szeretne bevezetni a tagállamok területén. José Manuel Barrosót azonban mindez a jelek szerint nem túlságosan izgatja.

Az autó és a szex

"Soha nem állítottam magamról, hogy példakép lennék. A manapság divatos moralizáló megközelítést nem érzem sajátomnak" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, aki szerint a klímaváltozás elleni harc a kollektív fellépésről szól, így az egyéni megközelítés nem helyes.

"Ha most egyénenként lebontva határozzuk meg a helyes viselkedés szabályait, fennáll a veszélye annak, hogy holnap ez kiterjed a környezettel kapcsolatos, a családi vagy a szexuális viselkedésre is" - fejtegette José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: "nem hiszem, hogy ilyen társadalmat szeretnénk. Tisztelnünk kell az egyének, a családok szabadságát".

Van példát mutató biztos is

Korábban Günter Verheugen ipari biztos óvott a "hisztérikus megnyilvánulásoktól" a géjárművek széndioxid-kibocsátásának visszafogása kapcsán, amit egyébként alighanem a német autóipar is megsínylene. A jogosítvánnyal nem rendelkező biztos egy dízel BMW 730-ast használ, amelynek kibocsátása a tervezett határérték közel duplája.

A vezetők közül a görög környezetvédelmi biztos, Sztavrosz Dimasz mutat példát, aki egy Honda Jazz volánja mögött ülve már most is a 2012-re tervezett európai uniós határértéken belül szennyezi a környezetet.