A magáncélú e-mailekbe nem nézhet bele a főnök

Infostart
2007. március 7. 13:02
Magyarországon sincs joguk a munkaadóknak a munkavállalók e-mailjeit ellenőrizni, kivéve, ha a munkáltató kizárólag hivatali célra engedélyezi a számítógép, vagy az internet használatát - közölte a magyar adatvédelmi biztos. Olasz kollégája szerint sem ellenőrizhetik az elektronikus leveleket.

"Magyarországon a munkáltatók a munkavállalók e-mail levelezését csak abban az esetben ellenőrizhetik, ha az kizárólag hivatali célú e-mail használat" - mondta az InfoRádiónak az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila hozzátette: a magánlevelezést és az internethasználatot csak abban az esetben ellenőrizheti a munkaadó, ha kizárólag hivatali célra engedélyezi az elektronikus levelezés és a világháló használatát.

Az utóbbi esetben azért, mert a munkavállaló abban a tudatban veszi igénybe ezeket az eszközöket, hogy azok használatát ellenőrizhetik - közölte a szakértő.

Ezeket a kérdéseket Magyarország is az uniós államokhoz hasonlóan szabályozza, mert az adatvédelmi biztosok brüsszeli bizottsága egyezteti az elveket.

E fórum keretén belül - mondta el Péterfalvi Attila - állást foglaltak amellett, hogy a dolgozónak valamilyen szinten a munkahelyen is biztosítani kell a magánélethez való jogot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást