Akár negyven vese is elveszhet évente

Infostart
2007. március 6. 05:12
Évente körülbelül negyven vesét nem tudnak átültetni a tiltakozó hozzátartozók miatt, holott Magyarországon az orvosoknak nincsen engedélykérési kötelezettségük - mondta az InfoRádiónak a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

A hozzátartozók tiltakoznak a szervek kivétele ellen, ezért a jelentett donorok 10-15 százalékát elveszítik, ami évente, országosan körülbelül negyven vesét jelent - mondta az InfoRádiónak a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

Szenohradszky Pál hozzátette: bár a törvény szerint az orvosoknak nem kell engedélyt kérniük a hozzátartozóktól, csak utólag kell értesíteni őket arról, hogy az elhunyt egyes szerveit transzplantációs céllal eltávolították.

Az intenzív osztályok orvosai mindig megbeszélik a dolgot a hozzátartozókkal, akik 85-90 százalékban hozzá is járulnak a donációhoz, a tiltakozókkal pedig nem akarnak konfliktusba kerülni, ezért lemondanak a szervek felhasználásáról - közölte a főorvos.

Ha nem tiltjuk meg, kivehetik

Magyarországon a negatív tiltakozást veszik figyelembe: tehát, ha az illető nem tiltja meg még életében, hogy a szerveit transzplantációs célzattal eltávolítsák, abban az esetben ki lehet venni a szerveket - mondta el Szenohradszky Pál.

A tiltakozást az Országos Transzplantációs Nyilvántartóhoz kell benyújtani a háziorvos közreműködésével. Amennyiben a személlyel valami történik, meg kell kérdezni, hogy szerepel-e a neve az adatbázisban, és amennyiben igen, a betegből nem szabad eltávolítani a szerveket - jelentette ki a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

A főorvos szerint évente akár száz élődonoros átültetést is lehet végezni, hiszen ezt fizeti az állam, így ez segíthetne valamivel csökkenteni a szervhiányt.

Nem alternatíva az élődonoros szervátültetés

A Szervátültetettek Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt hangsúlyozta: a hozzátartozók vétója törvénytelen. Székely György elfogadja, hogy természetes reakció a hozzátartozói részéről az, ha nem akarják, hogy kivegyék az elhunyt szerveit.

Éppen ezért, és a törvény szerint is nem kellene őket megkérdezni, az orvosnak csak tájékoztatási kötelezettsége van.

Mint mondta, az élődonoros átültetés nem lehet alternatívája az agyhalottból kivett szervek beültetésének. Hangsúlyozta: mindaddig, amíg egy balesetben elhunyt ember szervei öt-hat másik embert menthetnek meg, addig felesleges élő embereket megcsonkítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást