Sötét égbolt: Magyarország elveszett

Infostart
2007. március 5. 11:30
Ismét felmérik Magyarország fényszennyezettségét. A héten induló felmérés résztvevőinek arról kell beszámolniuk, hogy mennyire látható az ország különböző pontjairól szabad szemmel az éjszakai égbolt.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az InfoRádióban elmondta: a Globe at Night felmérésében elsősorban általános iskolások vesznek részt.

Az lesz a feladatuk, hogy felnézzenek az égre, és megszámlálják, hány csillagot látnak. Ebből következtetni lehet arra, hogy az ipari vagy egyéb fényszennyezés mennyire befolyásolja a csillagos ég látványát.

A világ fényszennyezettségéről már készültek műholdas felvételek is. Ezeken is jól látszik, hogy azok a területek, ahol koncentráltan több ember él vagy jelentősebb ipari termelés folyik, ott sokkal nagyobb a fényszennyezés.

Mindez jelentősen hat az állatvilágra, főleg a vonuló madarak haladási irányára.

Csillagászati szempontból Magyarország elveszett - jelentette ki Mizser Attila, hozzátéve: egyetlen hely maradt az országban, amely mentes a fényszennyezésről, a Zselic. Itt hamarosan megnyílik a sötét égbolt rezervátum.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást