Halálra hajszolják magukat a magyar férfiak

Infostart
2007. március 4. 12:46
A középkorú magyar férfiak halálra hajszolják magukat: egész Európában ők halnak meg a legtöbben a korosztályukban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.
A férfiak nem mennek időben orvoshoz

Minden évben tizenkétezerrel több középkorú magyar férfi hal meg, mint 1960-ban. Ugyanakkor a

nők halálozási aránya az utóbbi negyven évben négy százalékkal csökkent - tette hozzá a szakember.

Kopp Mária szerint nagyon sok középkorú férfi küzd alvásszavarral, szívpanaszokkal és fejfájással, mégis sokkal később fordulnak orvoshoz, mint a nők.

Pedig jobban tennék, ha időben segítséget kérnének, ugyanis Magyarországon minden évben 32 ezer férfi hal meg a 40-69 éves korosztályból. Sehol Európában nincs ilyen rossz halálozási arány, ennél többen csak az orosz és ukrán férfiak közül mennek el "idő előtt."

Sőt Ausztriában 1960 óta a felére csökkent a középkorú férfiak halálozási aránya, de még a Magyarországgal hasonló sorsú Csehországban és Lengyelországban is tovább élnek a férfiak, mint nálunk.

Kopp Mária szerint a sajtónak is többet kellene foglalkoznia ezzel a kérdéssel: "ha száz férfi halna meg, mondjuk, madárinfluenzában, akkor az minden újságban a címlapra kerülne. Ezzel szemben évente 32 ezren halnak meg, és ennek nincs hírértéke" - mutatott rá az igazgató, aki a magas halálozási arány okát nem valamiféle "genetikai gyengeségben", hanem a krónikus stresszhelyzetben látja.

Megoldás: vidám sörözések a barátokkal


Hová tűnik az idő?

A kockázati tényezőket egyszerűen lehetne csökkenteni - véli az igazgató. "Nagyon komoly védőfaktor" az azonosságtudat, az összetartozás élménye. Rámutatott, hogy a szoros és vidám baráti közösségeket felépítő olaszoknál például sokkal tovább élnek a férfiak, mint nálunk, ahol eröltetett fogyasztói versenyláz hajtja az egymással rivalizáló férfiakat.

A japánoknál, ahol szintén erős az egymáshoz tartozás érzése és a hagyománytudat, tízszer ritkább a szívinfarktus, mint több nyugati társadalomban - mondta Kopp Mária, aki szerint a magyar férfiak magas halálozási arányának másik fő oka a munkahelyi bizonytalanság.

Egy 2001-es EU-direktíva szerint a munkahelyi főnökök felelősek a beosztottak testi és lelki egészségért; Angliában például be lehet perelni azt a munkahelyi vezetőt, aki tartósan bizonytalanságban tartja a dolgozókat - mutatott rá az igazgató.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kopp Mária az Arénában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást