Társadalombiztosítás: ki mit akar?

Infostart
2007. március 1. 22:13
Az egy- és a több-biztosítós modellnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, egyetértés a kormány és az ellenzék között azonban csupán abban van, hogy nem szabad feladni a társadalmi szolidaritás elvét az egészségügyi ellátórendszer átalakításánál.

"A társadalombiztosítás közösségi monopólium, hiszen köztulajdonban lévő intézetekben közszolgáltatást nyújtanak, és mindezt a közfinanszírozás dominanciájával teszik" - mondta az InfoRádiónak a Fidesz egészségpolitikusa.

Mikola István hozzátette: az intézményrendszert a magyar emberek adójából, járulékaiból építették fel, így senkinek nincs joga azt eladni, privatizálni, a társadalombiztosítás 114 éves, tízmillió állampolgár és a mindenkori hatalom között létrejött szerződését egyoldalúan felmondani.

Nem a privatizációra

A politikus, mint mondta, azért hangsúlyozza ezt, mert az elmúlt napokban egyre több olyan véleményt hallani, amelyek szerint a társadalom-, és ezen belül az egészségbiztosítást át kell alakítani, "méghozzá nyereségérdekelt, profitérdekelt gazdasági társasággá".

A részvénytársasággá való alakításról szóló hírek Mikola István szerint egyértelműen a pénzalap privatizációját jelenti, majd a későbbiekben több magánérdekeltségű társaságba való felosztását, amellyel a Fidesz nem ért egyet.

Nem politikai kérdés

A szakpolitikus úgy véli, a társadalom- és betegbiztosítás, ezen belül a szociális biztonság része a szolidaritásnak, az emberek egymás iránti felelősségének, amelyet nem lehet csak úgy a gazdasági érdekek mentén megváltoztatni, feldarabolni, privatizálni.

Mikola István közölte: nemcsak a Fidesz, de több olyan társadalomtudós sem támogatja a jelenlegi rendszer átalakítását, akikről nem lehet elmondani, hogy a jobboldali párttal szimpatizálnak, hiszen ez nem pártpolitikai, hanem emberi kérdés.A kormánypártok még nem egyeztettek

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az InfoRádiónak elmondta: "a Fidesz sokszor fantomokkal hadakozik, hiszen az egészségbiztosítás átalakulásával kapcsolatosan egyelőre szakértői munkák folynak, semmilyen politikai egyeztetés a koalíciós partnerek között erről nem kezdődött el".

"Senki nem gondolja azt, hogy a nemzeti kockázatközösséget fel kellene bontani, a szocialista párt pedig különösen nem támogat olyan megoldást, amely a társadalmi szolidaritás elvét, ezt a nagyon fontos értéket feladná" - közölte Kökény Mihály.

Az MSZP-s képviselő szerint az már egy következő kérdés, hogy a jelenlegi egészségbiztosítást hogyan tegyék azt szolgáltatásvásárlóvá, valamint hogy ez egy- vagy több-biztosítós modellben valósítható-e meg.

Senki nem kerülhet rosszabb helyzetbe

Kökény Mihály kijelentette: nem akarnak amerikai rendszert, olyan, társadalombiztosításnak egyáltalán nem nevezhető finanszírozást, amelyben emberek biztosítás, egészségügyi ellátás nélkül maradnak, vagy csak nagyon drágán juthatnak hozzá alapvető szolgáltathatásokhoz.

Azt tartják szem előtt, hogy a finanszírozási változások miatt senki ne kerüljön hátrányosabb helyzetbe - mondta a kormánypárti politikus.

Az egészségügyi bizottság elnöke elismeri, hogy a bizonytalanság és az információhiány aggodalomra adhat okot, azonban kijelentette: egy felmérés azt mutatja, hogy még a Fidesz-szavazók körében is nőtt az egészségügyi reformok elfogadottsága.Erősödne az OEP az egybiztosítós modellben

A GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója az InfoRádiónak elmondta: az egybiztosítós modell átalakításáról szóló javaslat szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rugalmasabban tudna választani a finanszírozott kapacitások között, maga dönthetne arról, hogy mely kórházzal, mely szolgáltatóval milyen ellátásokra köt szerződést, míg ez most számára kötöttség.

Skultéty László hozzátette: ez az OEP megerősödését, és a piaci folyamatokhoz való könnyebb igazodását hozná magával.

Két potenciális több-biztosítós elképzelés van

A több-biztosítós modellnek két változata van, amely esetleg bevezetésre kerülhet - közölte a szakértő.

Az egyik Bokros Lajos nevéhez fűződik, amelyben viszonylag soklépcsős a rendszer, az ellátások különböző szintjein pedig különböző társfinanszírozás valósulna meg: továbbra is kötelezően fizetni kéne a járulékot, az OEP pedig társ- vagy éppen teljes finanszírozóként jelenne meg az egyes szinteken.

A másik változat egy olyan hárompilléres elképzelés, ahol a prevenció és az alapellátás az állam finanszírozásában maradna, vagy a nagyköltségű beavatkozások terhelnék az állam kasszáját - mondta el Skultéty László.

A GKI-Egészséügyi Kutatóintézet igazgatója szerint nem lehet megszüntetni a kórházak ellátása közötti minőségkülönbséget, azonban törekedni kell arra, hogy a betegeknek mindenhol ugyanaz a szolgáltatáscsomag járjon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mikola István, Fidesz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kökény Mihály, MSZP
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Skultéty László, GKI-Egészségkutató Intézet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást