Biztonsági öveket becsatolni: újabb reformok jönnek

Infostart
2007. február 24. 10:34
A megkezdett reformok folytatódnak és szélesednek, a kormány egyre újabb területek átalakítását kezdi meg. Erről az Államreform Bizottság alelnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Draskovics Tibor elmondta: a kormány elindítja a nyugdíjrendszer reformját, amelynek első, rövid távú lépései az egyensúly megteremtését célozzák. Ezt követi majd egy hosszabb, széleskörű vita arról, hogy milyen legyen a magyar nyugdíjrendszer 2025-2030 táján.

Az egészségügyben két nagy lépésre készül a kormány. Dűlőre kell jutni az egészségbiztosítási modellel összefüggésben, illetve meg kell kezdeni a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás átalakítását - közölte a politikus.

Az utóbbiban nem kapacitásszűkítésről, inkább -bővítésről és ésszerűsítésről lesz szó - tette hozzá.

Draskovics Tibor szerint az oktatást érintő reformok egyik legfontosabb célja, hogy csökkenjen azoknak a gyerekeknek a száma, akik "majdnem írástudatlanul" kerülnek ki az iskolákból, és nem tudnak elhelyezkedni vagy csak nagyon rosszul fizető álláshoz jutnak.

Be kell vezetni a gyerekek tudásának nemzetközi standardok szerinti mérését. A mérés a közszolgálat minden területén napirendre kerül - mondta az Államreform Bizottság alelnöke.

A köztisztviselők, közalkalmazottak munkáját teljesítményközpontúvá akarja átalakítani a kormány - tette hozzá.

Draskovics Tibor közölte: az Európai Unió elvárásainak megfelelően liberalizálni készülnek a villamosenergia- és a földgázellátást. Az állami árszabályozás és más kötöttségek megszűnnek - mondta Draskovics Tibor.Közölte: a televíziózásban meg kell kezdeni a digitális műsorszórásra való átállást, ami teljes megváltoztatja majd a magyar médiapiacot.

Átfogó deregulációs programot indul. Olyan szabályok kellenek, amelyek ésszerűen szabályozzák a folyamatokat, ráadásul nem a hivatal, hanem az ügyfél érdekében. A cél a gyorsabb, egyszerűbb, az állam számára olcsóbb ügyintézés - mondta a politikus.

Átalakítanák az adórendszert is

A reformprogram "picit bizonytalan eleme" az adórendszer. A kormány szeretné az adóztatást lényegesen átalakítani, de ez nem a beszedett adó összegét csökkentené - mondta az alelnök.

Draskovics Tibor közölte: a cél az, hogy az adószerkezet megváltozzon, az adót jobban szétterítve szednék be.

Az egyes adózóra így kevesebb adó jutna, de a beszedett pénz összege nem változna - fűzte hozzá.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány szeretne egy újabb adófajtát, az ingatlanadót bevezetni. Ezzel párhuzamosan csökkennének más adókulcsok.

Az adórendszert akkor tudja lényegesen átalakítani a kormány, ha mód nyílik a kétharmados önkormányzati törvények megváltoztatására is - mondta Draskovics Tibor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Draskovics Tibor 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Draskovics Tibor 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást