Hatalmas olajfolt úszik a Rábán

InfoRádió / MTI
2007. február 23. 09:14
Nagy kiterjedésű olajfolt úszik lefelé a Rábán, amely már elhagyta Szentgotthárdot - közölte Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere.

Hatalmas olajfolt úszik a Rába folyó Szentgotthárd utáni szakaszán - közölte a település polgármestere.

"Horgászok vették észre a szennyeződést, amely a Lapincson keresztül érkezett a Rábába, feltehetően a szomszédos Ausztriából" - mondta Viniczay Tibor.

A polgármester hozzátette: a bejelentést reggel fél nyolckor kapták, melyről azonnal értesítették a katasztrófavédelmet, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakembereit, illetve a rendőrséget is.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a szennyeződés Ausztriából érkezett. Közlése szerint pénteken, nem sokkal reggel nyolc óra előtt kaptak egy jelzést, amely szerint a Lapincs patakon nagy kiterjedésű olajfolt érkezik. A folt több kilométer hosszú, és egyelőre folyamatosan van utánpótlása.

A szennyező olaj mennyiségét ezért még nem tudták felmérni. Az osztrák hatóságok közlése szerint a Heiligenkreuz-i ipari parkban volt meghibásodás, onnan eredhet az olaj.

Az osztrákok ígérete szerint néhány órán belül már nem lesz utánpótlása a szennyező anyagnak, a magyar hatóságok azonban felkészültek a legrosszabbra. Már mozgósították azokat a berendezéseket, amellyel meg tudják tisztítani a Rábát, amelyet már elért az olajfolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást