Mérnöki diplomával a legkönnyebb állást találni

Infostart
2007. február 22. 12:16
A legkeresettebb pályakezdők a mérnöki végzettségűek, legnehezebben pedig a pénzügyi és jogászdiplomával lehet frissen végzettként munkát találni - áll a Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézet legfrissebb tanulmányában. Selmeczi Iván, az intézet munkatársa az InfoRádiónak elmondta, a bérek között nagy regionális különbségek mutatkoznak.

Az eredmények rácáfolnak arra a nézetre, amely szerint túlkínálat van a diplomás pályakezdők munkapiacán - ismertette a Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézet felmérését Selmeczi Iván.

A szervezet munkatársa elmondta: a legnagyobb kereslet a diplomás pályakezdők iránt a mérnöki végzettséget igénylő foglalkozási területeken várható.

A gépész- és villamosmérnökök számíthatnak kiemelkedően jó elhelyezkedési esélyekre, de a vegyész- és az építészmérnök végzettségű pályakezdőknek is kedvezők a kilátásai - fejtette ki.

A pénzügyi és jogász végzettséggel rendelkezők rosszabb eséllyel indulnak az álláskeresés során - mondta el a GVI munkatársa.

Selmeczi Iván ugyanakkor hozzátette: a felmérés során kiderült, hogy ezekre a posztokra a magas bérelvárások, a gyakorlat és a nyelvtudás hiánya miatt nehezebben találnak megfelelő pályakezdőt.

A bérek között nagy regionális különbségek vannak - emelte ki Selmeczi Iván.

Kifejtette: Közép-Magyarországon meghaladja a 190 ezer forintot az átlagos kezdő bruttó bér, ezzel szemben a Dél-Dunántúlon és a  Dél-Alföldön ez mindössze 120 ezer forint.

A kereslethez igazodva a műszaki végzettségűeknek fizetnek magasabb kezdő bért - tette hozzá.

Az országos kutatás keretében ezer vállalkozás képviselőjét kérdezték meg a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyeiről. A részletes eredményeiről itt olvashat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást