Megtörte hallgatását az MSZP pénztárnoka

Infostart
2007. február 20. 12:32
Puch László, az MSZP pénztárnoka interjút adott az Index internetes portálnak. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem ő szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét és tagadta azt is, hogy az MSZP pénzt adott volna az MDF választási kampányára.

Puch László 1998. óta pénztárnok az MSZP-ben. A ritkán nyilatkozó politikus most az Indexnek adott interjúban tagadta, hogy hűvös lenne a viszonya Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akit a hétvégi kongresszusán bizonyosan elnökévé választ a párt.

Megfogalmazása szerint arra sem emlékszik, hogy az autópálya-építések kapcsán konfliktusa lett volna Kóka János gazdasági miniszterrel. Puch László megerősítette, hogy pozíciója megmarad az alapszabály-módosítás után is.

Közlése szerint az MSZP valószínűleg a VII. kerületi István utcába költözik. A Köztársaság téri székházat eladják, az új épületet pedig lízingelik vagy megvásárolják.

Az interjúból kiderül, hogy Puch László korábban több ajánlatot kapott, hogy vállaljon kormányzati szerepet. Szívesen dolgozott volna a Gazdasági Minisztériumban, de végül a pártfeladatok jobban izgatták.

Az MSZP pénztárnoka egyetért az SZDSZ-szel abban, hogy a pártfinanszírozás átalakítása elkerülhetetlen. Szerinte azt az elvi kérdést kell eldönteni, hogy a teljes költséget vállalja-e az állam, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Puch László a német mintát tartja a legjobbnak, amely szerint a költségvetés a választási eredmények függvényében minden leadott voks után egy bizonyos összeget visszaoszt.

Arra a kérdésre, hogy ki az MSZP legnagyobb támogatója, Puch László azt válaszolta, hogy mindenki, aki az MSZP-ben valamilyen tisztséget betölt, jövedelmének tizenöt százalékát a pártnak adja. Sokan érzelmi okokból tesznek szívességet az MSZP-nek. Puch szerint az új párttörvény azt is tisztázná, hogy ezeket piaci áron kell elszámolni.

A politikus szerint nem igaz, hogy az MSZP finanszírozta az MDF választási kampányát, és az sem, hogy a párt pénzt kapott a Strabagtól.

A párt belső ügyeiről szólva közölte, hogy a "baranyai lobbi" befolyása mára meggyengült, a Baloldali Önkormányzati Közösségé viszont megerősödött.

Puch László hazugságnak tartja, hogy ő szivárogtatta ki a kormányfő balatonőszödi beszédét. Úgy látja, hogy ha reformok sikeresek lesznek, akkor Gyurcsány Ferenccel is nekifuthatnak a 2010-es választásnak.

Teljes interjú itt!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást