Majtényi: a kampánypénzek 90 százalékát illegálisan használják fel

Infostart
2007. február 19. 07:03
Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője szerint új szabályozás kell a kampányfinanszírozásra, jelenleg ugyanis a források 90 százalékát illegálisan használják fel a szervezetek. Majtényi László az InfoRádióban azt mondta: az új szabályozást még idén el kellene fogadni.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet számításokat végzett a pártok kampányköltéseiről. Bár a törvény legfeljebb 386 millió forint elköltését teszi lehetővé, azaz képviselőjelöltenként 1 millió forintot engedélyez, az intézet becslése szerint a nagy pártok ennek csaknem a tízszeresét költötték el a legutóbbi országgyűlési választások előtt.

A 386 millió forinton felüli összeg azonban teljesen nyomon követhetetlen. "Ezek illegális pénzek" - mondta Majtényi László.

Az intézet szerint olyan kampányszámlákat kellene bevezetni, amelyet nem a pártok kezelnek. Törvénynek kellene előírni, hogy a források hogyan kerülhetnek a kampányszámlákra, és a kifizetéseket is ellenőrizni kellene.

A pártokat nagyrészt utólag finanszíroznák, ezzel is motiválva azt, hogy költségeikről számlát vezessenek.

Majtényi László szerint a pártokat érdekeltté kell tenni abban, hogy az állampolgárok anyagi erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy pártjuk bejusson a parlamentbe. A szakértő azt azonban nem tartaná megfelelőnek, ha a vállalatok is támogatnák a politikai szervezetek kampányait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást