"Hiányozni fog a Forte"

Infostart
2007. február 11. 08:00
A Forte bezárása nagy érvágás a fotóstársadalomnak a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke szerint, hiszen Magyarországon több százan használnak filmes fényképezőgépet.

A Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke úgy véli, az alkotó fotográfusoknak és fotóművészeknek nagyon fognak majd hiányozni a Forte termékei.

Szamódy Zoltán az InfoRádiónak elmondta: bár elismeri a digitális technológia előnyeit, amellyel akár otthon is nagyszerű képeket lehet készíteni, a hagyományos fotográfiát nem pótolhatja, a digitális mellett így párhuzamosan megmarad majd az ezüst alapú fotográfia is.

Egy kis gyár megélne

A fotóművész szerint Magyarországon több százan fotóznak filmre, az tehát igaz, hogy egy akkora gyárra, amilyen a Forte volt, nincs szükség, egy kis manufaktúra, amely egy szűk kör igényeit elégítené ki, viszont biztosan megélne.

A fotóművészek szövetségének elnöke emlékeztetett: a fotográfia megjelenésével azt mondták, a festészetnek vége, az mégis népszerű maradt. Ugyanez a helyzet a papírra előhívott képekkel is: most lesznek csak igazán értékesek.

Szamódy Zoltán elmondta: fekete-fehér film előhívásával valóban kevés helyen foglalkoznak - akik ilyenre fotóznak, általában maguk is hívják elő -, Magyarországon található azonban Európa egyik legnagyobb színesfilm-kidolgozó laboratóriuma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást