Önállóan maradna a jelenlegi helyén a pszichiátriai intézet

InfoRádió / MTI
2006. december 9. 15:08
Önálló intézményként, a jelenlegi helyén szeretne működni a jövőben az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet - közölte a kórház főigazgató-főorvosa.

Nagy Zoltán azzal összefüggésben beszélt erről, hogy az ágazati reform részeként az egészségügyi tárca négy fejlesztési lehetőséget javasolt az intézetnek.

A főigazgató főorvos hangsúlyozta: az intézet vezetése elismeri az egészségügyi reform fontosságát, de meglepte, hogy nem került azok közé a kórházak közé, ahol az Egészségügyi Minisztérium garantálja az ágyszámot.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a pszichiátriai betegségek egyik legrangosabb intézményében 35 ezer fekvő beteget ápolnak évente. Hozzátette: itt működik az Agyérbetegségek Országos Központja is.

Nagy Zoltán emlékeztetett arra, hogy a tárca javaslatai alapján az intézet jelenlegi helyén maradva saját erőből újíthatja fel a kórházat, és a továbbiakban részvénytársaságként működhet.

Egy másik variáció szerint az Agyérbetegségek Országos Központja az Országos Idegsebészeti és Tudományos Intézetbe kerülne, a többi osztály pedig más kórházakba tagozódna. A harmadik és negyedik elképzelés szerint az intézetet a Budai MÁV Kórház épületébe helyeznék.