Minden, amit az utazási kedvezményekről tudni kell

Infostart
2006. december 8. 05:40
A kormány döntése szerint májustól változik a közlekedési kedvezményrendszer. Kilenc kedvezménykategória szűnik meg, köztük az esti és a levelező tagozatos hallgatók vasúti kedvezménye, a nappali tagozatos diákok pedig csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnak kedvezménnyel.

A reform részeként egységesítik a vasút, az autóbusz-közlekedés, és a HÉV eddig sokszor különböző kulcsokkal kalkuláló helyközi kedvezményrendszerét. Az alábbiakban csoportonként tekintjük át a változásokat (a nem változó kedvezményeket nem érintjük); a jelenlegi kulcsok ismertetése alapvetően a MÁV-ra és a buszokra vonatkozik, az eltérést külön jelezzük.

Kedvezmények életkor alapján

A 6 és 14 év közötti gyermekek esetében a 67,5 százalékos kedvezmény 50 százalékosra csökken. A 67,5 százalékos kedvezménykulcs egyébként eltűnik, az eddig ebbe a kulcsba tartozó kategóriákban csökken vagy nő a támogatási ráta.

A magyar igazolvánnyal 6 és 65 év közöttiek által évente négy alkalommal igénybe vehető kedvezmény 90-ről 50 százalékra mérséklődik.

Társadalmi csoporthoz tartozás alapján

Ha jegyet vesznek az általános és középiskolai, nappali tagozatos tanulók, a 67,5 százalékos kedvezmény helyett már csak 50 százalékost vehetnek igénybe. Bérlet vásárlása esetén a lakóhely és az iskola között megmarad az eddigi 90 százalékos kulcs (illetve a busznál a 86-ról nő 90-re), más utazásra eddig sem járt.

A nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknál a jegyár-kedvezmény a lakóhely és az iskola közötti utazásnál 67,5 százalékról 50-re csökken, míg egyéb utazásra teljesen megszűnik. Bérlet vásárlásakor megmarad a 90 százalékos kedvezmény (a buszoknál 86-ról nő 90-re) a lakóhely és az iskola között, más útra eddig sem járt.

A levelező és esti tagozatra járó egyetemisták és főiskolások eddigi kedvezményei teljesen megszűnnek.

A magyar igazolvánnyal rendelkező, nappali és esti tagozatos hallgatók eddigi 67,5 százalékról 50 százalékra mérséklődik.

Foglalkozás alapján

Megszűnik az európai parlamenti képviselők eddigi 100 százalékos kedvezménye, a költségvetési szerveknél dolgozók eddigi 50 százalékos kedvezménye megmarad, de csak évente 12 alkalommal vehetik igénybe. A határon túli magyar pedagógusok és a minden munkavállaló által évente egyszer igénybe vehető 50 százalékos kedvezmény megszűnik.

Fogyatékosság alapján

A fogyatékosság alapján járó kedvezmények jobbára emelkednek. A szociális intézményben bentlakó vagy bejáró gondozott és kísérője, illetve a gondozott látogatói-; a gyógypedagógiai intézmény tanulója és a legfeljebb két kísérője-; a vak személy és kísérője-; továbbá a hallássérültek által igénybe vehető kedvezmény 90 százalék lesz.

A 141/2000. kormányrendelet szerint súlyosan fogyatékosnak minősülő személyek 100 százalékos kedvezményt kapnak.

Csoportos kedvezmények

Ötven százalék lesz az óvodások-, a 10 évesnél fiatalabb gyerekek-, valamint a 18 évesnél fiatalabbak csoportos kedvezménye. A nappali tagozatos tanulók csoportos kedvezménye 50 százalék lesz, és már 5 ember csoportnak számít.

Megszűnik a sportolók és természetjárók csoportos kedvezménye, és a játékvezetők, versenybírók kedvezménye is.