Az ellenzéket figyelik meg a titkosszolgálatok?

Infostart
2006. december 8. 07:07
A Magyar Nemzetnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértők szerint Magyarországon egyre határozottabb jelenség, hogy a titkosszolgálatok a kormány politikai ellenfeleire összpontosítják energiáikat.

A Népszabadság írja, hogy Magyarországon magas a fogva tartottak száma. A zsúfoltságon enyhíthetne az elektronikus karperec bevezetése, aminek egyelőre anyagi és jogszabályi akadályai vannak. Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint ez a szerkezet alkalmas az elítélt mozgásának figyelésére: ha a fogva tartott elhagyja a számára kijelölt tartózkodási helyet, a jeladó chip egy központot értesít, ahol azonnal intézkedni tudnak. A megoldás azoknál lenne alkalmazható, akiket kisebb bűncselekményért ítéltek el, és büntetésük alatt az otthonukban tartózkodhatnának, tehermentesítve ezzel a bv-intézeteket.

A Magyar Nemzetben olvashatják, hogy Magyarországon egyre határozottabban megfigyelhető, hogy a titkosszolgálatok a feladataik ellátása helyett a kormány politikai ellenfeleire összpontosítják energiáikat - erről számoltak be a lapnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértők. Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter tagadja a vádakat.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a jövő év elejére elkészülhet az a jogszabálytervezet, amely lehetővé tenné a magánhitelek teljes körű nyilvántartását. Ezzel megszülethetne a köznyelvben pozitív adóslistaként emlegetett regiszter. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos már korábban jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a jogszabályt elfogadja az Országgyűlés.

A Világgazdaság összefoglalója megállapítja: rég nem látott mértékben toborozzák a vállalatok a dolgozókat, a közeledő év vége miatt sem csappan a munkaerő-kereslet. A Foglalkoztatási Hivatal becslése szerint a versenyszférában 30-35 ezer állás tartósan, vagyis már legalább egy éve betöltetlen.

Az Index arról számol be, hogy egyre többen használják ki karácsony előtt a fapados légitársaságok olcsó jegyeit, és külföldön vásárolnak ajándékokat. A portál több karácsony előtti budapesti bevásárló utat szervező külföldi hirdetést is talált. A magyar utazási irodák azonban nem foglalkoznak ilyen kirándulások szervezésével.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást