Visszatérés a múlt századi tébolydákhoz?

Infostart
2006. december 6. 05:50
Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz azoknak a skizofréniával vagy szellemi leépüléssel kezelt betegek sorsa, akik után senki nem fizeti majd a kórházi napidíjat.

Az egészségügyben megszűnő ágyakat a szociális ellátásba kellene átcsoportosítani, hogy megalakulhassanak a krónikus, pszichiátriai gondozásra szoruló betegeket ellátó intézmények - mondta Német Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

A pszichiáterek is egyetértenek azzal, hogy nagyobb hangsúlyt kell kapnia a járóbeteg-ellátásnak az egészségügyben, azonban arra figyelmeztetnek: egyelőre nem megoldott azoknak az egyedülálló, idős pszichiátriai betegeknek az ellátása, akik után senki nem fizeti majd az ápolási díjat.

Haza nem lehet engedni őket, mert elkóborolnak vagy nyitva hagyják a gázcsapot; önmagukra és környezetükre is veszélyt jelentenek - mondta Német Attila.

A pszichiátriai társaság az ágyak átcsoportosítása mellett javasolja a járóbeteg-ellátás fejlesztését és több orvos foglalkoztatását a szférában, valamint az Ausztráliában működőhöz hasonló magánpraxis-támogatást. Eszerint az OEP bizonyos mértékben hozzájárulna a privát kezelések finanszírozásához.

Német Attila szerint ez a megoldás sokkal kevésbé lenne drága, mint a szociális otthonok fenntartása.

Ha a krónikus skizofréneket magasabb szintű ellátással otthonukban tudnák tartani, az nagyobb megtakarítást jelentene, mintha a betegek életük utolsó éveit különböző intézményekben töltenék.

A pszichiáterek ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen egy központi intézmény a betegek ellátására akkor is, ha a kormány felszámolja az Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézetet.

"Lehet, hogy visszatérünk a száz évvel ezelőtti tébolydák szintjére, ahol a betegeknek csak a megőrzésére volt lehetőség"- mondta  Német Attila.

A helyzet nehéz: bizonyos régiókban már most is alig van pszichiáter, az osztályokra nem találnak alkalmas vezetőket, a pszichiáter-főorvosok pedig egymás után mondanak fel, mert a jelenlegi helyzetben a felelősséget nem lehet már vállalni - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást