Nyolccal több kiemelt kórház lesz

Infostart
2006. december 6. 15:12
Az Egészségügyi Bizottság elfogadta azt a bizottsági módosító indítványt, amely tartalmazza, hogy az eddigi tervezett 31 kiemelt kórház helyett 39 legyen. A tervezetről hétfőn szavaz az Országgyűlés.

A bizottsági módosító javaslatok értelmében a kiemelt kórházak közé kerülne - az eddig megnevezett 31 intézmény mellett - a soproni, a karcagi és a siófoki kórház, a fővárosiak közül pedig a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház, az Uzsoki utcai Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, a Szent Imre Kórház és a Szent János Kórház.

A lista bővítését a kormány is támogatta. Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára elmondta: a kiemelt intézmények számának emelésével az eddig felmerült területi ellátási aránytalanságot akarták kiegyenlíteni.

A javaslatcsomagban szerepel a salgótarjáni megyei kórház aktív ágyszámának növelése, illetve a debreceni és a szolnoki kórházakban végrehajtandó belső átcsoportosítás.

Az egészségügyi bizottság támogatta azt a javaslatot is, miszerint a csak krónikus ellátást nyújtó intézetekben lehessen aktív belgyógyászati ellátás is.

Elfogadták azt a tervezetet is, amely szerint a regionális egészségügyi tanácsok évente értékelnék az ellátás helyzetét, és ha szükséges javaslatot tennének a kapacitások megváltoztatására. Az egészségügyi miniszternek is évente kellene helyzetértékelő jelentést készítenie.

Mikola István, a testület fideszes alelnöke a szakmai és betegszervezetekkel folytatandó egyeztetésekre hivatkozva a témák megtárgyalásához új ülés összehívását kérte, de javaslatát leszavazták.

Mikola István az elfogadott javaslatcsomagról úgy vélte, hogy az veszélyezteti a zavartalan betegellátást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mikola István (Fidesz)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást