Gyurcsány Gy. Némethet támogatja Demszkyvel szemben

InfoRádió / MTI
2006. december 6. 11:11
A miniszterelnök és az MSZP országos elnöksége is támogatja, hogy a párt budapesti frakciója továbbra is Gy. Németh Erzsébetet javasolja főpolgármester-helyettesnek - közölte az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Steiner Pál elmondta, hogy a szocialisták fővárosi vezetése Gyurcsány Ferencet is tájékoztatta a kialakult helyzetről.

Hozzátette: a miniszterelnök hétfőn jóváhagyta a budapesti koalíciós tárgyalások folyamatát, egyetértett az álláspontjukkal, és arra biztatta őket, hogy továbbra is tartsák fenn Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelölését.

Az MSZP országos elnöksége is foglalkozott a fővárosi koalíciós ügyekkel. Steiner Pál közölte, az MSZP országos elnökségét Molnár Gyula budapesti elnök tájékoztatta a jelenlegi helyzetről.

Az "elnökség összegzett, jóváhagyott, és úgy foglalt állást, hogy december 14-én legyen működőképes Fővárosi Közgyűlés" - mondta.

Erre bíztatott bennünket a zárszavában Hiller István pártelnök is - jelentette ki a szocialista frakcióvezető.

Valamilyen megoldást biztos, hogy találni kell - tette hozzá a részletek kifejtése nélkül.

A törvény szerint a főpolgármester joga az, hogy helyettest jelöljön, akit a testület vagy megválaszt, vagy nem.

Az önkormányzatok működőképességét biztosító szakbizottságokat azonban polgármesteri indítvány nélkül is, képviselői vagy frakciójavaslatra is létrehozhatják a közgyűlések.

Az MTI városházi forrásokból úgy értesült, hogy az SZDSZ egy új javaslatának ismertetésére kezdeményezte a koalíciós egyeztetőtanács összehívását.

Steiner Pál ezzel összefüggésben megjegyezte, miután az MSZP és az SZDSZ frakciója, valamint a fővárosi pártvezetések jóváhagyták a koalíciós szerződést, és a vezetők szignálták azt, így gyakorlatilag érvényes, de nem hatályos a szerződés.

A dokumentum belső tartalmának megváltoztatásához szükség van a koalíciós egyeztetőtanács döntésére.

A tanácsban a két párt fővárosi elnöke és frakcióvezetője, valamint a főpolgármester vesz részt. A szerződés akkor lesz hatályos, ha mind az öt érintett aláírta.