Több mint húsz új feljelentés a rendőrök ellen

InfoRádió / MTI
2006. december 5. 20:06
Több mint húsz vétség, illetve bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést a Nemzeti Jogvédő Alapítvány a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a rendőrök október 23-ai intézkedései miatt.

A rendőrök október 23-án "tömegesen követtek el bűncselekményeket és szegték meg a rendőrségre vonatkozó jogszabályi előírásokat" - írják a beadványban.

Álláspontjuk szerint "példátlan erejű és méretű megfélemlítő rendőri intézkedések sorozata történt".

Híradásokra, tanúkra, fényképekre és videofelvételekre hivatkozva azt állítják, hogy a rendőri intézkedések miatt többen is közvetlen életveszélyes állapotba kerültek. Hozzáteszik: indokolatlan és megmagyarázhatatlan erőszakos támadás érte a bejelentett rendezvényeken, tüntetéseken résztvevőket.

A jogvédő szervezet szerint jogellenes volt a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítása.

Véleményük szerint a rendőrök többek között megvalósították a "bántalmazás hivatalos eljárásban" vétségét, a könnyű, illetve súlyos testi sértést; egyes intézkedések pedig maradandó fogyatékosságot okoztak.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány szerint a rendőrök megszegték foglalkozásuk szabályait, amikor a gumilövedékkel és könnygáz-gránáttal fejmagasságban lőttek, így mások életét veszélyeztették.

A rendőri vezetők az alapítvány szerint azzal, hogy nem tettek semmit a kötelességszegések, bűncselekmények megakadályozására, a vétkesek felelősségre vonására, elkövették az elöljárói intézkedés elmulasztásának katonai bűncselekményét.