Magyarországon háttérbe szorul az AIDS problémája

Infostart
2006. december 1. 18:03
Körülbelül 100 új HIV-fertőzött évente, a lakosság felvilágosításának és az egészségügyi dolgozók tájékoztatásának hiánya, csekély állami támogatás, és tönkrement alapítványok jellemzik a magyarországi AIDS-helyzetet. Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára az AIDS világnapján az InfoRádiónak azt mondta: mindezen változtatni kellene, hogy az AIDS-esek számának növekedését meg lehessen gátolni.

Magyarország még mindig viszonylag jó helyzetben van, a fertőzöttek száma ma nem haladja meg az 1350-et - mondta Újhelyi Eszter. A Nemzeti AIDS Bizottság titkára ugyanakkor rámutatott arra is, hogy évente nagyjából 80-100 ember fertőződik meg, és bár nagy részük még mindig a homoszexuálisok köréből kerül ki, egyre jobban emelkedik a heteroszexuális fertőzöttek száma is.

A szakember szerint ezért a felelőtlen, átgondolatlan, védekezés nélküli szexuális élet virágzása felelős. Jó lenne, ha valamilyen változást lehetne elérni ezen a téren a fiataloknál - jegyezte meg Újhelyi Eszter.

A Nemzeti AIDS Bizottság titkára szerint ugyanakkor megelőzésre nem igazán fordít hangsúlyt a magyar állam. Az erre szánt forrásokat szinte kizárólag civil szervezetek kapták meg az elmúlt években, de nehéz követni, hogy pontosan mire is ment el a pénz, mert nem készültek beszámolók a tevékenységükről. Kampányt mindenesetre nem nagyon finanszíroztak, kivéve a Civil AIDS Fórumot.

Még a Sziget Fesztiválon tartott anonim AIDS-szűrésre is cégeknek kellett összeadniuk a pénzt, mivel az állam nem adott támogatást a programra - tette hozzá Újhelyi Eszter, aki bevallotta: a Nemzeti AIDS Bizottságnak nincs igazi lobbiereje ahhoz, hogy nagyobb forrásokat szerezzen. Ráadásul a megszorítások után a cégeket is egyre nehezebb lesz bevonni a támogatásba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást