Hárommillió emberre 70 sürgősségi kórházi ágy

Infostart
2006. december 1. 13:56
A fővárosi önkormányzat nem zárja be egyetlen egészségügyi intézményét sem, de a javaslattervezet alapján kilenc fővárosi önkormányzati kórház más feladatot kap, mint eddig - jelentette be az InfoRádió kérdésére a fővárosi önkormányzat egészségpolitikusa.

Havas Szófia hozzátette: a főváros hét kórházát nyilvánítják kiemelt intézménnyé, és gondoskodni kell a Pest megyeiek sürgősségi ellátásáról is.

Mint mondta, Pest megyében egyetlen kórház sincs, amely sürgősségi ellátást végezne, azaz az egész megyének a fővárosi kórházakba kell járnia.

A budapesti védett kórházak közül is csak egyetlen ilyen van, a Honvéd Kórház, itt egy hetven ágyas traumatológiai osztálya van.

Ez azt jelenti, hogy a megyében és a fővárosban élő mintegy 3 millió ember sürgősségi eseteinek kezelésére ennyi hely áll rendelkezésre. Havas Szófia hozzátette: ezt a számot mindenképpen bővíteni kell.

Rámutatott: gyermekgyógyászati fekvőbeteg ellátást sincs Pest megyében.

Hozzátette: a főváros az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtott végre a Szent Imre, az Uzsoki utcai és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, ezért ezeket mindenképpen meg kellene tartani.

A problémát növeli, hogy még mindig nem állt fel, így nem működik a főváros egészségügyi bizottsága, így a szükséges döntések sem születhetnek meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást